U Neumu će sutra (četvrtak 1.8.2013.) biti otvorena Novinarska akademija za studente novinarstva i mlade novinare posvećena temi jezika mržnje i produkciji sadržaja koji će promovisati smanjenje jezika mržnje u javnom prostoru.

Tokom šestodnevnog treninga mladi novinari i studenti iz cijele BiH će sa svojim mentorima iz BiH i ekspertom Vijeća Evrope iz Danske proći kroz primjere i propise iz BiH i EU koji se odnose na govor mržnje i izvještavanje o različitostima kako bi na kraju Akademije uradili svoje priče koje će afirmisati govor protiv jezika mržnje.

Cilj je da se novinari obuče za produkciju serioznih novinarskih tema, te da uz mentorsku pomoć rade na produkciji u periodu od kraja augusta do sredine oktobra. Nakon toga, njihovi radovi će biti publikovani u medijima i predstavljeni na konferenciji u novembru na kojoj će
sudjelovati predstavnici Vijeća Evrope, Vlade Norveske i Irske, predstavnici domaćih i međunarodnih organizacija, mediji…

Novinarsku akademiju organizuje Udruženje/udruga BH novinari uz podršku Vijeća Evrope u okviru projekta „Promocija profesionalizma i tolerancije u medijima u BiH“ koji finansiraju vlade Kraljevine Norveške i Republike Irske.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest