Udruženje/Udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju postupak pripadnika Odjeljenja za visokotehnološki kriminal MUP-a Republike Srpske koji su, zbog vijesti objavljene na portalu Istinito, salušavali glavnog urednika ovog portala Željka Raljića zahtjevajući od njega da otkrije izvore informacija i prijeteći da će mu „izuzeti računarsku opremu“.

Novinar Željko Raljić, koji je i šef dopisništva BN TV u Banja Luci, priveden je na saslušanje nakon objavljivanja vijesti o plakatima kojima je jučer oblijepljena Banja Luka i koji su dizajnirani kao „potjernice“ sa fotografijama predsjednika RS Milorada Dodika, episkopa zahumsko – hercegovačkog gospodina Grigorija i još nekoliko političara i biznismena, imenujući ih „laktaškim klanom“ i optužujući ih za navodni „organizovani kriminal“. Kolega Raljić je na svom portalu objavio vijest o plakatima i njihove fotografije, nakon čega ga je policija privela pod optužbom da je to „krivičnoi djelo“ i „atak na bezbjednost“ prozvanih.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima smatraju nedopustivim provodjenje i ispitivanje novinara kao da je najveći kriminalac, mada je samo objavio vijesti i činjenica u vezi sa javnim dogadjajem. Pokušaje policajaca da, u okviru istrage o plakatima, dobiju informacije o tome „za koga radi“ Raljić, „odakle mu novac“, „ima li registrovano preduzeće“,itd. smatramo najgrubljim oblikom kršenja novinarskog integriteta i slobode izražavanja. Budući da nije htio otkriti svoje izvore niti dati bilo kakav podatak o svom portalu, policajci su Raljiću zaprijetili kako će „izuzeti“ njegov kompjuter i drugu opremu.

Podsjećamo najodgovornije ljude u Odjelu za visokotehnološki kriminal MUP –a RS da novinari imaju zakonom i etičkim kodeksima zaštićeno pravo na tajnost izvora informacija, kao i na slobodu izražavanja i prikupljanja informacija. U tom kontekstu, ponašanje policijaca prema novinaru Željku Raljiću je bilo ne samo neprofesionalo, neetično i nezakonito, već predstavljaju najgrublji oblik zastraživanja i sprečavanja novinara da slobodno obavlja profesionalne zadatke.

Ovo je još jedan atak na slobodu javne riječi, dignitet novinarske profesije i temeljne vrijednosti na kojima počiva svako demokratsko društvo, o kome će Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima obavijestiti Međunarodnu federaciju novinara, OSCE, Savjet Evrope i druge relevantne međunarodne organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prva i slobode izražavanja.

 

UPRAVNI ODBOR

Udruženja/Udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest