Javni servisi moraju biti odgovorniji javnosti

jahorinaJavni RTV servisi moraju biti odgovorniji i transparentniji prema javnosti i moraju poštovati međunarodne propise o profesionalnim i etičkim obavezama na koje su se obavezali, istakli su danas na Jahorini učesnici dvodnevne konferencije o javnim servisima. Na kraju konferencije jedan od zaključaka je da bi javni servisi trebali da osnuju odjele koji će raditi monitoring poslovanja javnih servisa ali i monitoring medijskih sadržaja kako bi se spriječilo širenje govora mržnje koji je postao prikriven, skriven aluzijama, ali koji je i dalje izražen. Više od 50 novinara, urednika, direktora, medijskih eksperata i predstavnika nevladinih organizacija, izrazili su zabrinutost zbog sve težeg položaja javnih servisa, političkih pritisaka, finansijske ovisnosti, pogrešnog rukovodstva javnih servisa koji ne čine da se situacija poboljša. Složili su se da je način kako se biraju upravljačke strukture u javnim servisima izvor svih problema na javnim servisima. “Ne postoji uzajamni odnos javnog servisa i građana. Građani su obavezni da daju pare za pretplatu, a javni servisi nisu obavezni da budu odgovorni prema javnosti”, kazala je Borka Rudić, generalna tajnica BH novinara. Isključivanje drugih, nepostojanje kritičkog stava prema jeziku mržnje na javnim servisima samo su nekih od znakova kršenja uređivačkih politika na koju su se svi javni servisi obavezali.

Vedada Baraković, profesorica novinarstva iz Tuzle, kazala je da su RTV servisi zasićeni političarima i i njihovim izjavama.
“Oni putem javnih servisa imaju besplatan marketing. Građani su zasićeni njihovim čestim pojavljivanjem na televiziji”, kazala je ona. Govoreći o jeziku mržnje na javnim servisima Aleksandar Žolja iz Helsinškog parlamenta građana  Banjaluka kazao je da smo došli u situaciju da nije ni potreban jasan govor mržnje nego je dovoljna negativna konotacija o drugom.
“Time se izbjegava direktan govor mržnje a postiže efekat”, kazao je Žolja. Enes Osmančević, profesor iz Tuzle, istakao je da bi političari postali bespotrebni kada bi prestali proizvoditi govor mržnje. Govoreći o pritiscima na medije Avdo Avdić, urednik redakcije vijesti FTV-a, kazao je da se javni servisi nikad neće moći izboriti za nezavisnost, nego da će uvijek biti u konstantnoj borbi za nezavisnost.

“Javni RTV servis mora postojati i mora mu se dati uloga koja mu pripada. Moramo se potruditi i obezbijediti neovisnu uređivačku politiku i stabilan izvor finansiranja. RTV sistemi ne smiju biti etički i etnički podijeljeni”, kazao je Mehmed Agović, savjetnik Ministra prometa i komunikacija BiH. Konferenciju “Uloga javnih servisa u BiH u prevenciji i smanjivanju govora mržnje u javnom prostoru” organizovali su BH novinari u saradnji sa Vijećem Evrope.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest