Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima podržavaju štrajk uposlenika RTV Istočno Sarajevo i njihova nastojanja da zaštite svoja prava i radno – pravni status. Uposlenici ovog javnom medija su stupli u štrajk 3. juna, jer im poslodavac ne isplaćuje redovno lične dohotke, od početka 2011. ne dobijaju topli obrok ni nadoknadu za prevoz nitu su penziono i zdravstveno osigurani, zbog čega godinama ne mogu ovjeriti svoje zdravstvene knjižice. Novinarima i uposlenicima RTV Istočno Sarajevo isplaćena je posljednja plaća u aprilu ove godine i to za mjesec januar u iznosu od sramnih 250 KM!?

BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtjevaju od osnivača – Skupštine grada Istočno Sarajevo, da hitno ispuni svoje obaveze prema ovom javnom mediju i osigura normalan, dostojanstven i plaćen rad za sve novinare i uposlenike. Takodjer, upozoravamo menadžment RTV Istočno Sarajevo kako su uskraćivanje ličnih primanja koja proističu iz radnog odnosa, te neplaćanje poreza i doprinosa kažnjivo krivično djelo, zbog čega se uskoro mogu suočiti sa krivičnim prijavama ukoliko u najkraćem roku ne ispune svoje obaveze prema uposlenicima.

Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima pozivaju novinare i medijske uposlenike iz cijele BiH da podrže štrajk kolega u RTV Istočno Sarajevo, solidarišu se sa njima i dignu svoj glas protiv nehumanog i nezakonitog ponašanja prema kolegama.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari


Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest