Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju najoštriji protest Vladi i Ministarstvu unutrašnjih poslova Makedinije radi hapšenja novinara Tomislava Kežarovskog. Hapšenje novinara Kežarovskog je sramotan čin mekedonskih vlasti i policijskih struktura i predstavlja najgrublji atak na slobodu izražavanja i sigurnost novinara.

Kolega Kežarovski je uhapšen u okviru policijske akcije “Likvidacija” pod optužbom da je 2008. godine otkrio idetitet zaštićenog svjedoka u tekstu u kojem je pisao o zloupotrebi ove institucije i pronalaženju lažnih svjedoka od strane policijskih inspektora, a u okviru istrage o počinjenom ubistvu. Činjenica da je hapšenje organizovano pet godina nakon štampanja teksta i u novini koja više ne izlazi, stavlja ozbiljnu sumnju na motive ovog činja i upućuje na zaključak kako policija pokušava hapšenjem i zastrašivanjem natjerati Kežarovskog da otkrije izvore koji su mu pomogli u pripremi navedenog teksta.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima izražavaju zabrinutost za sigurnost Tomislava Kežarovskog i njegove porodice, budući da je sam čin hapšenje izveden u njegovom domu, pred porodicom i uz sudjelovanje naoružanih pripadnika specijalne policije, iako nisu postojale nikakve indicije da bi se on mogao braniti ili bilo čime pružiti otpor. Uz to, dosuđeni jednomjesečni pritvor i zahtjev da Kežarovski otkrije izvor informacija direktan su udar ne samo na ovog novinara već i na novinarstvo u cjelini.

Zaštita izvora informacija u sredstvima javnog informiranja međunarodni je standard i suštinski element za profesionalno istraživačko novinarstvo. U ovom slučaju se ozbiljno krši ta demokratska vrijednost zbog čega mekedonske vlasti zaslužuju najaoštrije reakcije medjunarodnih organizacija i institucija, prije svih Vijeća Evrope, Evropske komisije i OSCE.

Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima izražavaju punu podršku i solidarnost sa makedonskim novinarima koju su ustali u odbranu svoga kolege i novinarske profesije. Istovremeno pozivamo Medjunarodni federaciju novinara (IFJ) u Bruxellesu da hitno poduzme neophodne mjere kako bi se Tomislav Kežarovskih izbavio iz pritvora.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari


Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest