Tužilaštva pozvana na veću odgovornost u procesuiranju slučajeva govora mržnje

img_0550Treća u nizu radionica o procesuiranju slučajeva jezika mržnje pred Evropskim sudom u Strasbourgu održana je jučer u Mostaru u hotelu Ero. O Europskoj praksi procesuiranja slučajeva jezika mržnje novinarima, advokatima, tužiocima i predstvanicima civilnog društva govorio je pravni ekspert Vijeća Evrope Sebastian Mangrau.

„Na Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu imamo dosta slučajeva iz Bosne i Hercegovine, no ni jedan slučaj se ne odnosi na jezik mržnje“, rekao je Mangrau i podsjesto prisutne da je vrlo lako podnijeti tužbu Evropskom sudu za ljudska prava nakon što se iscrpe svi pravni lijekovi u našoj državi.

„Sud u Strasbourgu određenim slučajevima daje prioritet nad drugim. Slučajevi govora mržnje se rješavaju po principu prioriteta jer su vrlo opasni“, riječi su Mangraua.

Učesnici su zaključili da država Bosna i Hercegovina ne tretira slučajeve govora mržnje kao društveno opasne slučajeve, što se vidi i kroz neprilagođeni zakonski okvir. Veliki problem je i to što tužilaštva u BiH nemaju dovoljno snage, volje ni hrabrosti da se suoče sa problemom govora mržnje i da adekvatno procesuiraju slučajeve.


Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest