Edukacija o praksi Suda u Strasbourgu u procesuiranju govora mržnje

img_29101Radionica o prevenciji i procesuiranju govora mržnje u javnom prostoru i putem medija održana je danas u Etno selu Stanišić u Bijeljini u organizaciji Udruženja BH novinari. O evropskoj praksi procesuiranja slučajeva govora mržnje govorio je pravni ekspert Vijeća Evrope iz Strasbourga Sebastian Mangrau.

„Govor mržnje nije sloboda govora. No, granice je uvijek teško odrediti. Slučajeve govora mržnje uvijek moramo da gledamo u kontekstu. Sudije Evropskog suda u Strasbourgu se vode pitanjem šta je bila namjera novinara ili onoga ko govori u javnom prostoru. Iste tehnike određivanja da li se radi o slučaju govora mržnje treba da se primjenjuju i na sudovima u drugim državama“,kazao je Mangrau.

Sinan Alić, novinar i član Novinarskog vijeća časti BH novinara ukazao je na slučajeve eksplicitnog govora mržnje koje smo imali priliku vidjeti u bh. medijima.

Predstavnici pravosuđa i novinari su govorili o neadekvatnim kaznama za djela govora mržnje.

„Svaka zemlja treba sama da odredi veličinu kazne za govor mržnje. Europski sud u Strasbourgu ne može umjesto njih donijeti te odluke jer ne poznaje dovoljno unutrašnju situaciju u zemlji. To je jako bitno u određivanju kazni za slučajeve govora mržnje“, kazao je pravni ekspert Vijeća Evrope Sebastian Mangrau.

Nakon Bijeljine, Udruženje BH novinari će održati radionice u Goraždu i Bijeljini sa ciljem unapređenja znanja i vještina novinara, aktivista civilnog društva, sudija, tužilaca i inspektora policijskih i sigurnosnih agencija za prepoznavanje i suzbijanje govora mržnje kroz implementaciju postojećeg pravnog i profesionalnog okvira, kao i primjenu standarda Europske Unije u domaćoj pravosudnoj praksi. Radionice su pripremljene i održavaju se uz podršku Vijeća Evrope.


Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest