Najveći pritisci na lokalne medije

Povodom 3. maja – Svjetskog dana slobode medija, Udruženje/udruga BH novinari upozoravaju na veoma težak položaj kantonalnih i općinskih javnih medija – radio i televizijskih stanica u kojima novinari rade u veoma teškim uvjetima i pod snažnim političkim pritiscima.

U BiH djeluje više od 100 općinskih, regionalnih i kantonalnih javnih radio i TV stanica, koje po svojoj misiji trebaju biti servisi građana u lokalnim zajednicma, ali su najšešće pod direktnom kontrolom lokalnih i kantonalnih vlasti. Kantonalne i općinske /opštinske vlasti se direktno miješaju u uređivačku politiku, vrše izbor politički i nacionalno podobnih a ne obrazovanih i kompetentnih direktora i glavnih urednika, a nadzorni dobor u ovim medijima postaju mjesta za “uhljebljnje” odanih političkih kadrova koji različitim brutalnim metodama ograničavaju medijske sobode.

Naročito teška situacija je u RTV USK, RTV Goražde i RTV TK, gdje se sa promjenom političkih snaga u katonalnim skupštama ili u općinskim/opštinskim vlastima najdirektnije vrši pritisak na urednike i novinare, prijeti smijenama i otkazima ili na druge načine novinarski i urednički položaj čine nesigurnim. Ovaj put ističemo i neprimjereno ponašanje čelnika u općine Bihać i vlasti u USK, koji dolaze iz različitih političkih stranka, stvaraju vještačke podjele među medijima ili pokušavaju zabraniti novinarima da izvještavaju o temama koje nisu dio njihove političke agende proglašavajući ih “protivnicima”. U tom konteksu, posebno je neprihvatljivo ponašanje načelnika općine Bihać Emdžada Galijaševića, koji je najavio kako će sve javne ustanove i preduzeća iz Bihaća prestati davati informacije novinarima RTV USK zbog toga što je on lično nezadovoljan načinom njihovog izvještavanja.

Udurženje/udruga BH novinari upozorava lokalne, kantonalne i regionalne vlasti da moraju poštovati slobodu izražavanja i prava novinara, te stvoriti uvjete za nesmetan, plaćen i dostojanstven rad u javnim i drugim medijima koji djeluju u lokalnoj zajednici. Istovremeno, pozivamo sve novinare u BiH da ovog 3. maja iskažu svoju solidarnost sa kolegama u lokalnim medijima, progovore o njihovom materijalnim položaju i različitim vrstama pritisaka sa kojima se svakodnevno suočavaju.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari


pptIstrazivanj_o_medijskim_slobodama_u_BiH_3-5-2013.ppt
pdfIstrazivanj_o_medijskim_slobodama_u_BiH_3-5-2013.pdf

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest