Održan trening o govoru mržnje u Tuzli

010Trening za novinare o govoru mržnje na kojem se razgovaralo o odgovornosti novinara i urednika u prevencji jezika mržnje kroz medijske sadržaje održan je jučer u Tuzli.

Prisutni novinari su upoznati sa izvještajem monitoringa 30 medija sa fokusom na govor mržnje kojeg su sproveli monitori Udruženja/udruge BH novinari u periodu od augusta do decembra 2012. godine.

„Od ukupno 46 811 pregledanih medijskih sadržaja samo u 1,036 posto sadržaja je zabilježen govor mržnje, što i nije veliki broj kada govorimo u procentima. No, ukoliko uzmemo da je to 485 medijskih sadržaja plasiranih u periodu od pola godine a koji u sebi sadrže govor mržnje, huškanje, diskriminaciju onda to i nije bezazlen podatak“, kazala je generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić.

„ Nažalost, u našem društvu mržnja je konstanta, dok je ljubav ispad. Govor mržnje nastaje upravo iz mislim koje su pune mržnje, a onda on izaziva i akciju mržnje, tj. nasilje“, kazao je profesor Nedžad Ibrahimović.

O zakonskim mogućnostima otkrivanja i sankcionisanja prenositelja jezika mržnje u javnoj komunikaciji govorio je Admir Arnautović, stručni savjetnik za odnose s javnošću u Kantonalnom tužilaštvu TK.

„Danas su mogućnosti za javnu komunikaciju ogromne, a samim tim i za iznošenje govora mržnje. Problemi s kojima se tužilaštva susreću u spriječavanju govora mržnje su višestruki. Međutim, samo u Tužilaštvu Federacije i u SIPI postoje odjeli za cyber kriminal i koji mogu dosta pomoći u istragama slučajeva koji se tiču govora mržnje u javnom prostoru“, riječi su Admira Arnautovića.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest