Održan trening o govoru mržnje u Brčkom

brcko_trening_23-4-2013Trening za novinare “Jezik mržnje u javnom prostoru –odgovornost novinara i urednika u njegovom smanjenju i prevenciji kroz medijske sadržaje” održan je juče u Brčkom. Na početku treninga predstavljen je izvještaj “Monitoring medija august-decembar 2012. godine-Jezik mržnje sa fokusom na preizbornu kampanju za lokalne “ Udruženja/udruge BH Novinari.

Grupa monitora iz BiH analizirala je ukupno 30 medija, elektronskih, printanih i online, a analizirani materijal je uključivao 46.811 medijskih sadržaja, među kojima i tekstove na portalima i u novinama, kao i TV emisije.

“Političari su generatori mržnje. Pregledali smo 46.811 medijskih sadržaja i zabilježeno je samo 1,036 odsto govora mržnje. Dobra vijest je da naši javni servisi nisu imali ili su imali jako malo govora mržnje kao i printani mediji. Najveći su problem online mediji. Takođe, problem je što novinari po inerciji prenose izjave političara, bez filtriranja”, kazala je Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja/udruge BH novinari.

Doc. dr. Enes Osmančević sa Filozofskog fakulteta iz Tuzle je rekao da govor mržnje neće iščeznuti ali ga možemo svesti na minimum.

“Moramo imati odgovornost za javno izrečeno. Jezik mržnje je uvijek zansnovan na netoleranciji. Danas je on skriven aluzijama. Nije direktan ali postoji i najviše je orijentisan na seksualnu orijentaciju, negaciju zločina i afirmaciju totalitarnih doktrina, kao i na političku različitost”, kazao je Osmančević. Kako bi se otkrili prenositelji govora mržnje na internetu, Vijeće za štampu u BiH pokrenulo je akciju “Niste nevidljivi” koja uključuje i policiju i tužilaštva u sprečavanju govora mržnje na internetu.

“Želimo da poručimo tim ljudima da nisu nevidljivi i da će biti kažnjeni”, kazao je Osmančević. Selim Karamehić, sudija Osnovnog suda Brčko distrikta, kaže da je na ovom sudu zabilježen samo jedan slučaj govora mržnje u zadnjih 12 godina.

“Prije tri godine jedan mladić je objavljivao sadržaje koji su unijeli strah među građanima i on je uhapšen i osuđen na tri godine uslovne kazne zatvora. Imamo zakone koje pokrivaju tu oblast. To je jako osjetljiva tema kojoj bi svi trebali da se posvetimo”, kazao je Karamehić.

Halid Emkić, portparol brčanske policije, kazao je da iz policije apeluju na ljude da prijavljuju slučajeve govora mržnje.

“Istrage su dugotrajne ali daju rezultate. Mi smo spremni da se nosimo sa ovim problemom i takođe i mi regaujemo ponekad na tekstove u novinama I online medijima”, kazao je on. Siniša Milić,glasnogovornik brčanskog parlamenta, kazao je da u Brčko distriktu i u BiH postoji dobar zakon o kleveti kojeg bi trebalo da prati odgovornost medija.

Na kraju radionice više od 20 novinara i urednika iz Brčko distrikta složili su se da su novinari pod velikim pritiskom urednika, odnosno vlasnika medija, ali i da pod tim uslovima treba da ostanu profesionalni i odgovorni novinari.

Trening radionicu u Brčkom te izradu monitoring publikacije podržalo je Vijeće Europe u okviru projekta „Promocija profesionalizma i tolerancije u medijima u Bosni i Hercegovini“ koga finansiraju Vlade Norveške i Republike Irske.

 

 

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest