Novinari  zahtjevaju  zaštitu  svojih autorskih prava

image001Povodom 23. aprila Međunarodnog dana autorskih prava Udruženje/ udruga BH novinari poziva vlasnike medija, emitere i izdavače u Bosni i Hercegovini da poštuju autorska prava novinara, a same novinare da zahtjevaju potpisivanje ugovora o radu koji će sadržavati odredbe o zaštiti njihovih autorskih prava.

„Novinari imaju ekonomska i moralna prava na zaštitu svoga novinarskog djela. To znači da novinari trebaju biti prepoznati i kao autori novinaskog djela – novinskog teksta, radio i tv sadržaja ili članka u on – line i internet medijim. Integritet novinarskog djela mora biti zaštićen, a novinari trebaju dobijati primjerena novčana sredstva svaki put kada se njihovo djelo koristi“, poručili su iz Udruge BH novinari u okviru globalne kampanje o zaštiti autroskih prava novinara.

Kampanju su pokrenuli Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Evropska federacije novinara (EJF) povodom Svjetskog dana autorskih prava sa ciljem idetificiranja novinarskih prava kao autorskih prava i njihovu kvalitetniju zakonsku zaštitu, kao i osiguranje fer plaćanja novinarima čija se autorska djela koriste u okviru različitih medija ili izdanja jednog vlasnika, odnos izdavača, ili u drugim medijima.

BH novinari su pozvali novinare iz cijele BiH da se priključe ovoj kampanji, da dignu svoj glas protiv potpisivanja nepravednih ugovora i zagovaraju pravedno plaćanje novinarskog autorskog rada.

http://www.ifj.org/en/pages/campaign-against-unfair-contracts

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest