Nakon konsultacija sa jednim brojem nevladnih organizacija, Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari je dostavio Ministarstvu prometa i komunikacija i drugim nadležnim institucijama listu potencijalnih kandidata – predstavnika nevladiniog sektora – za članove buduće ad hoc komisije koja će biti nadležna za pokretanje i provodjenje postupka izbora šire liste kandidata za članstvo u Vijeću Regulatorne agencije za komunikacije.

Prilikom definiranja ove liste , BH novinari su se vodili slijedećim kriterijima: obrazovanje, stučna skpertiza i profesionalno iskustvo u oblasti medija i komunikacija, javni i društveni aktivizam u zaštiti ljudskih prava i slobode medija, lični i profesionalni dignitet u javnosti i medju kolegama, ravnomjerna spolna zastupljenost, prisustvo predstavnika konstitutivnih naroda i etničkih manjina kao i geografska izbalansiranost.

Na listi su:

 

1. Mr Marko Antonio Brkić, Bijakovići kod Čitluka, direktor Medjureligijskog instituta – udruženja za spajanje različitih religijskih zajednica, crkava i interesnih grupa

Brkić je bivši urednik religijskog programa na BH Radiju 1, aktivan u nevladinom sektoru u oblasti djelovanja religijskih zajednica i crkava u BiH, bavi se medjureligijskim pitanjima, toleracijom u javnoj komunikaciji i zaštitom različitosti; po nacionalnosti – Hrvat.


 2. Mr Dragana Dardić, Banja Luka – izvršna direktorica Helsinškog parlamenta građana 

Dardić je politikologinja, jedna od utemeljiteljica novinarske nagrade “Srđan Aleksić” za društveno odgovorno izvještavanje o marginaliziranim i manjinskim društvenim grupama, aktivna u oblasti ljudskih prava uključujući i pravo na slobodu izražavanja; kreatorica brojnih projekata o zaštiti žena i gender ravnopravnosti; po nacionalnosti je Srpkinja.

 

3. Boro Kontić, Sarajevo – direktor Fondacije Media Centar

Kontić je najupsješniji novinar i urednik nekadašnjeg Radio Sarajeva, bivši saradnik Glasa Amerike, poslije rata aktivan u oblasti vaninstitucionalnog obrazovanja novinara, kreiranja programa i strategija pomoći medijima, sudjelovao u izradi medijskog zakonodavstva i profesionalnih etičkih standarda za rad novinara i medija u BiH; po nacionalnosti – Crnogorac.


 4. Doc dr Lejla Turčilo, Sarajevo – profesorica na Fakultetu političkih nauka

Turčilo se bavi izučavanjem mas – medija i online medija, kao i odnosima izmedju medija i politke; prodekanesa za nastavu na Fakultetu političkih nauka; društveno angažirana profesorica sa posebnim ekspertizama u pratičnoj primjeni znanja o novinarstvu i standardima novinarske profesije, sudjeluje u naučno – istraživačkim projektima i monitorinzima medija u oblastima i temama od značaja za aktuelnu bosanskohercegovačku političku i društvenu scenu; po nacionalnosti je Bošnjakinja.

Lista kandidata iz nevladinog sektora će biti razmatrana na sjednici Vijeća ministara BiH u utorak 26.marta, nakon čega će , uz dopunu sa članovima iz vladinog sektora, biti poslana u parlsmentarnu proceduru.


Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest