Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju javni protest gradonačelniku Trebinja Slavku Vučureviću zbog neprimjerene komunikacije sa novinarima i bahatog ponašanja prema medijima na konferenciji za novinare održanoj u tom gradu.

Vučurević je prvo bacio diktafon na novinara Nebojšu Vukanovića, dopisnika BN TV i saradnika portal BUKA, a zatim je u nedemokratskoj atmosferi vrijeđao novinare i derao se na njih, pokušavajući pretvoriti press konferenciju u iznošenje privatnih informacija bez ikakvog značaja za obavljanje funkcije gradonačelnika. Bahato i necivilizirano ponašanje Slavka Vučurevića je primitivan čin nedostojan javne funkcije koju obavlja i povjerenja koje su mu iskazali građani Trebinja birajući ga za gradonačelnika.

Na žalost, ovaj čin je samo jedan u nizu neprimjernih postupaka Vučurevića i njegove administracije u općini, koji su posljednjih nekoliko mjeseci značajno reducirali komunikaciju sa novinarima i medijima, uveli praksu obaveznog pismenog dostavljanja pitanja prije snimanja intervjua ili izjava, te na brojne druge načine otežali pristup informacijama u posjedu općinskih javnih oragana.

U tom kontekstu, BH novinari i Linija za pomoć novinarima osuđuju zavođenje cenzure nad informacijama u općini Trebinje, a od gradonačelnika Slavka Vučurevića i nadležnih službi zahtjevaju hitno ukidanje svih administrativnih prepreka u slobodnom pristupu informacijama, odlukama i događajima od značaja za javnost.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest