Udruženja/udruge BH novinari najoštrije osuđuje primitivni verbalni napad predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na Vladu Trišića, vlasnika BN TV iz Bijeljine. Salvom najvulgarnijih psovki, pominjanjem majke i prijetnjama, Dodik se obrušio na Trišića nakon što je njegova TV objavila informacije o imovini koju posjeduje predsjednik RS ne samo u tom entitetu, već i u susjednoj Srbiji.

Ovakav način javne komunikacije predstavlja kršenje osnovnih principa pristojnosti, demokratskih vrijednosti i slobode medija u evropskoj BiH. Nije nikakva tajna – od ponovnog dolaska na političku scenu BiH i u javne institucije Republike Srpske Milorad Dodik ne bira sredstva niti riječi za obračun sa novinarima i medijima koji se usude kritički izvještavati o njemu i njegovim postupcima. Od 2007. do danas na udaru Dodikovog bahatog ponašanja i njegovog jezika ulice našli su se brojni mediji, počev od Federalne TV, BHRT, ATV, Oslobodjenja, TV BN, agencije Beta…U Dodikovom predsjedničkom vokabularu novinarke su „kurve“ i „lažljivice“, novinarima je javno želio „otkazivanje srca“ i „da crknu“, mnogima je pominjao majku i cijelu familiju, nekima obećavao kako će ih „nakautirati“…

Kršenje prava na slobodu izražavanja i najgrublji ataci na ljudsko i profesionalno dostojanstvo uposlenika u medijima postali su konstanta Dodikovog ponašanja samo zato što on sam nikada nije snosio posljedice, što je poslije svakog obračuna sa nepoželjnim urednicima i medijima postajao još draži gost u režimskim televizijima i dnevnim novinama, a stalno je uvažavani i legitimni sagovornik domaćim političkim liderima i brojnim predstavnicima međunarodnih institucija u BiH.

Članovi Udruženja/udruge BH novinari ne samo da osuđuju grube napade na medije i novinare, već se stide zbog činjenice da žive u zemlji čiji je ključni lider Milorad Dodik, psovač majki novinara i rušitelj novinarskog dostojanstva.

Gospodo domaći lideri, nezavisni tužioci, javni radnici, branitelji ljudskih prava, strani dužnosnici i diplomate, kolege novinari iz medija odanih Dodiku, mi se stidimo ponašanja predjednika Republike Srpske! A vi?

Upravni odbor udruženja/udruge BH novinari


Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest