Održana radionica o saradnji i solidarnosti među novinarima u Goraždu

gorazderadionicaSolidarnost među novinarima treba da uključuje prevenciju problema , a to je moguće jedino ako kod samih novinara ima volje da zahtjevaju bolji položaj u društvu, rečeno je juče u Goraždu tokom debate o saradnji i solidarnosti među novinarima. Učesnici debate, koju je organizovao Klub novinara Goražde i Udruženje/udruga BH novinari, istakli su da je situacija u većini medija u Bosansko-podrinjskom kantonu veoma loša, da novinarima kasni plata više mjeseci i da su politički pritisci u uređivačkoj politici postali svakodnevna praksa. Novinari su rekli da je ugroženo dostojanstvo profesije u ovom gradu i da je vrijeme da se situacija mijenja. Novinar Slavko Klisura kazao je da je osnivanje Kluba novinara Goražde prilika da se uspostavi bolj saradnja među novinarima u borbi za svoja prava.

“ Mi nismo imali priliku da stanemo iza novinara kada se nađe u problemu. Moramo se nalaziti, razmjenjivati informacije, zajedno nastupati. Mnogo je problema o kojima se više ne može šutjeti”, kazao je Klisura. Jedan od uvodničara na radionici bio je i dugogodišnji novinar i urednik Emir Habul. On je kazao da će se stvari mijenjati kada novinari shvate da neko stoji iza njih, da nisu sami.

“Novinari ne vladaju medijima kao što se misli. Rade pod raznim pritiscima. Zbog toga je bitno da zajedno jačaju postojeći sindikat, prave sindikate u svojim medijima i jačaju Udruženje BH novinari i Liniju za pomoć novinarima. U mnogim medijima nema sindikata jer novinari ne smiju napraviti sindikat. Takav odnos se mora mijenjati”, kazao je Habul. Učesnici radionice složili su se da poztrebno što prije osnivanje sindikata u goraždanskim medijima i jačanje Kluba novinara Goražde kako bi se napokon počeli rješavati problemi novinara i medijskih djelatnika u ovom gradu.


Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest