Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju najoštriji protest gospodi Zvonimiru Jukiću i Iliji Kalebu, saradnicima u kabinetu predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, zbog prijetnji smrću i verbalnih uvreda upućenih novinaru Dnevnog avaza B. Turkoviću.

Prijenje smrću novinaru zbog teksta koji je napisao, korištenje brutalnog i necivilizacijskog jezika od strane javnih osoba predstavljaju najgrublji atak na novinarske slobode i dostojanstvo novinarske profesije. Korištenje moći i pozicije javnog službenika za uvredljiv, primitivan i po život opasan obračun sa novinarom, daje posebnu težinu ovom događaju. Zabrinjava i činjenica da su se gospoda Jukić i Kaleb, nezadovoljni načinom pisanja o njima u Dnevnom avazu, opredjelili za prijetnje novinaru, umjesto da su iskoristili legitimna sredstva reagiranja, kao što su demanti, žalba Vijeću za štampu i/ili tužba za klevetu.

I pored činjenice da su iz kabineta predsjednika Federacije BiH odgovorno reagirali i pokrenuli sankcije prema osoboma koje su prijetile novinaru Dnevnog avaza, zahtjevamo od nadležnih policijskih organa i Tužiteljstva Kantona Sarajevo hitno poduzimanje istražnih radnji koje će osigurati zakonito kažnjavanje Zvonimira Jukića i Ilije Kaleba.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima izražavaju također zabrinutost zbog činjenice da se sigurnost novinara, profesionalni kredibilitet i njihovo lično dostojanstvo stavljaju u kontekst političkih obračuna i interesa – u ovom konkretnom slučaju dvije suprotstavljene političke partije HSP i SBB. Zbog toga pozivamo novinare da se suprotstave političkim uplitanjima u njihov rad i etičke vrijednosti novinarske profesije stave iznad pojedinačnih interesa vlasnika, osnivača ili političkih pokrovitelja medija u kojima rade.

Upravni odbor Udruženja /udruge BH novinari


Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest