Udruženje/udruga BH novinari izražava zabrinutost zbog ponovnog raspisivanja konkursa za izbor tri člana Upravnog odbora RTV Federacije BiH od strane Parlamenta Federacije BiH, iako ne postoji uporište za takav postupak ni u Zakonu o RTVFBiH niti u postojećim pravnim aktima oba doma federalnog parlamenta.

Najnovije kršenje zakona i pravnih procedura, obavezujućih u postupku raspisivanja konkursa, predstavlja nastavak ranijih pokušaja Parlamenta Federacije BiH da stavi pod političku kontrolu RTV FBiH, a njen urednički koncept prilagodi zahtjevima nove stranačke većine. Nova parlamentarna većina, okupljena oko stranaka SDP, SBB i HDZ, očito ne smatra vrijednim pažnje ni to što su raniji pokušaji nezakonitog izbora članova UO RTVFBiH naišli na nepodijeljeno protivljenje Ureda OSCE za slobodu medija, Evropske komisije, Ambasade SAD i brojnih udruga za zaštitu slobode medija. Njih nije zabrinula ni činjenica da se u posljednjem izvještaju Evropske komisije o BiH kao izrazito negativni tretiraju politički nasrtaji na nezavisnost javnih servisa emitiranja, među kojima se pominje i RTVFBiH u kontekstu nezakonitih pokušaja izbora novih članova uprave ovog medija.

Posebno zabrinjava činjenica što Parlament – najviše zakonodavno tijelo u Federaciji BiH, ponovno pred građanima demostrira bahatost, bezakonje i drskost u nakani da interese jednog broja političkih stranaka i pojedinaca stavi iznad Ustava Federacije BiH, Zakona o RTV BiH, parlementarnih procedura i interesa samih građana, koji svojim sredstvima plaćaju javni servis i njegovo nestranačko djelovanje.

Imajući u vidu značaj i ulogu RTV Federacije BiH u informiranju građana, kao i potrebu očuvanja njene političke nezavisnosti, BH novinari zahtjevaju od gospodina Fehima Škaljića, predsjedavajućeg Zastupničkog doma i Radoja Vidovića, predsjedavajućeg Doma naroda, da odmah ponište konkurs raspisan 27. oktobra ove godine, a izbor članova Upravnog odbora RTVFBiH vrate u zakonske okvire i pravne procedure, utemeljene na vrijednostima javnog servisa u službi svih građana Federacije BiH.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari


Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest