Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju javni protest predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku zbog uskraćivanja akreditacije novinarki Ljiljani Kovačević, dopisnici agencije Beta iz Banja Luke.

Uskraćivanje akreditacije Ljiljani Kovačević predstvalja najgrublji čin kršenja prava novinara na slobodu informisanja, pristup javnim institucijama i događajima od značaja za građane. Ovaj čin je istovremeno nastavak pritisaka i nasilja koje predsjednik Dodik provodi nad novinarkom Kovačević, koju je najgrubljim riječima izvrijeđao na pres konferenciji u Banja Luci održanoj 2. juna ove godine, protiv koje je pokrenuo tužbe za kleveti i sada je diskriminira u odnosu na druge novinare uskraćujući joj, bez ikakvog obrazloženja, akreditaciju za pristup instituciji Predsjednika Republike Srpske.

Sa žaljenjem konstatiramo kako gospodin Dodik već duže vrijeme krši sve postulate civiliziranog ponašanja i demokratskog odnosa prema novinarima i medijima kakav nalaže javna funkcija predsjednika RS, stavljajući u neravnopravan položan novinare i medije koji kritički izvještavaju o njegovim aktivnostima i odlukama. S obrirom da bahati postupci Milorada Dodika prolaze nekažnjeno, bez adekvantih reakcija ili sankcija domaćih i međunarodnih institucija zaduženih za zaštitu slobode izražavanje i osnovnih ljudskih prava novinara, Udurženje/udruga BH novinari će razmotriti mogućnosti postojećeg zakonskog okvira u BiH i međunarodnih dokumenta za krvičnu zaštitu novinarke Kovačević i njenog prava na slobodu informisanja.

O dikstiminatorskom odnosu predsjednika RS Milorada Dodika prema dopisnici agencije Beta Ljiljani Kovačević BH novinari će obavijestiti Ured OSCE za slobodu medija u Beču i Međunarodnu federaciju novinara u Biselu, te zatražiti njihovu intervenciju u osiguranju minimalnih uvjeta za rad ove novinarke.


Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest