Odnos pojedinih medija prema novinarima je katastrofalan

doboj222Udruživanje novinara u sindikate i zajednička borba za svoja prava jedini su način da se promijeni loš odnos prema novinarima u privatnim ali i javnim medijima, rečeno je juče u Doboju  tokom  debate “Saradnja i solidarnost među novinarima”.  Sudionici debate, koju je organizovao Klub novinara Doboj i Udruženje/Udruga BH novinari, istakli su da je neophodno da se novinari individualno bore za svoja prava, ali i povezuju i traže pomoć od sindikata i medijskih institucija prilikom kršenja radnih prava novinara. Istakli su da je odnos vlasnika medija prema novinarima katastrofalan i da se novinari danas u BiH iskorištavaju kao potrošna roba.

Vedada Baraković, profesorica sa Fakulteta žurnalistike iz Tuzle, kazala je da danas novinari moraju biti simpatizeri određene stranke kako bi ostvarivali svoja prava uz mediju  ili da idu težim putem koji ih može koštati otkaza na poslu.

“Naša zajednica prolazi fazu tranzicije u kvazikapitalističko društvo. Sa platom od 600 KM teško je očekivati da će novinari biti solidarni. I novinari su konzumenti, ,moraju platiti račune.Dovedeni su na rub egzistencije i ucjenjeni su. Prije je novinar bio cijenjen, bio je lider javnog mnijenja, a danas pojedini mediji vrše tiraniju nad svojim novinarima”, kazala je Vedada. Dodala je da je čudi da novinari u BiH toliko daju bespotrebno  prostora političarima koji su takođe odgovorni za njihov loš položaj.

“ Novinari ne bi trebali da prave  besplatan politički marketing političarima. Zasuti smo nepotrebnim temama iz politike. Političari danas nude samo prazne riječi”, istakla je Vedada. Novinar Rade Tešić, kazao je da solidarnost među novinarima postoji ali da je na niskom nivou.

“Novinari u Doboju su par puta stali u odbranu svojih kolega koji su bili napadnuti. Solidarnost postoji ali ne kako bi trebala. Svako gleda sebe. Otvaranjem Kluba novinara Doboj očekujemo da će se novinari više družiti i zajednički raditi na poboljšanju položaja novinara u društvu”, kazao je Tešić. Tokom debate predloženo je da se nastavi sa edukacijom novinara o svojim radnim pravima i pozvani su  novinari da se učlane u Udruženje BH novinari i podrže rad Udruženja i Linije za pomoć novinarima.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest