Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju postupak banjalučkog biznismena Mile Radišića, koji je Siniši Vukeliću, novinaru Alternativne televizije i predsjedniku Kluba novinara BHN Banjaluka, prijetio ubistvom i najgrublje ga vrijeđao.

Kolega Vukelić je Milu Radišića pozvao da prokomentariše odluku Vrhovnog suda Republike Srpske, kojom je ukinuta oslobađajuća presuda za Radišića u slučaju „Medicinska elektronika“. Umjesto komentara, Radišić je u telefonskom razgovoru Vukelića zasuo uvredama i prijetnjama, poručivši mu, između ostalog, da će ga „roknuti“, što je žargonski izraz za likvidaciju. Slučaj je prijavljen policiji i članovi Udruženja/udruge BH novinari očekuju da će nadležni organi reagovati po zakonu i zaštititi kolegu Vukelića i time pokazati da BiH nije društvo u kome vladaju tajkuni, a stradaju novinari.

Kao novinar, Siniša Vukelić je razotkrio milionske afere vezane za sumnjive privatizacije i za manipulacije građevinskim zemljištem u Banjaluci. Pisao je također i o slučaju Medicinska elektronika“, zbog kojeg je Mile Radišić optužen za organizovani kriminal.

Prijetnje kolegi Vukeliću doživljavamo kao direktan atak na njegov život i na bezbjednost njegove porodice, zbog čega zahtjevamo da se Radišić hitno procesuira, a javnosti pokaže da su prijetnje novinarima nedopustive, kao i svaki drugi kriminal. O slučaju ćemo obavijestiti i Evropsku i Međunarodnu federaciju novinara, kao i druge međunarodne organzacioje koje se bave zaštitom ljudskih prava i medijskih sloboda. 

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari


Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest