Povodom Međunarodnog dana slobode pristupa informacijama u Klubu novinara BHN u Banjaluci danas je organizovana debata „IMAM PRAVO DA ZNAM“ u kojoj je učestvovalo 15 novinara, aktivista NVO sektora, portparola, pravnika i politikologa. Debatu su organizovali Udruženje BH novinari –Klub novinara Banjaluka i Trasparency International BiH, a uvodničarke su bile novinarka “EuroBlica” Tijana Veselinović i portparolka i projekt menadžerka Trasparency International BiH Ivana Korajlić. Razgovor je vodila Jelena Stanišljević, novinarka i voditeljka Alternativne televizije Banjaluka.

Tijana Veselinović je govorila o (ne)primjenjivosti zakona o slobodi pristupa informacijama u novinarskoj/medijskoj praksi, te o dobrim i lošim primjerima iz te prakse. Ivana Korajlić je govorila o formalnim i praktičnim problemima u povođenju zakona iz ove oblasti, o potrebi da se efikasnije koriste mogućnosti koje daju važeći zakoni, te o neophodnosti zakonskih promena, kako bi se propisi efikasnije primenjivali.

Nakon trosatne debate, učesnici su zaključili da je neophodna dosljednija i efikasnija saradnja novinara i civilnog društva kako bi informacije od javnog interesa bile istinski dostupne javnosti. Složili su se da je neophodno uspostaviti: građansko – novinarsku mrežu podrške u koju bi bili uključeni stručnjaci iz različitih oblasti koji bi novinarima i aktivistima pomagali da lakše dođu do relevantnih informacija i da ih prezentuju na način koji će biti razumljiv širokoj publici ; podržati inicijativu Trasparency International BiH za izmjene zakona o slobodi pristupa informacijama ; na osnovu priručnika organizacije Trasparency International BiH i primjera iz prakse uraditi novinarski praktikum za pristupanje informacijama; zahtijevati od organa vlasti i javnih preduzeća da dokumente i informacije, koje po zakonu moraju biti dostupni javnosti, izlože na svojim web stranicama.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest