Održana debata o etičkom kodeksu u Zenici

zenicadebataEtički kodeks koji bi trebao biti obavezan za sve novinare kao mjerilo profesionalnosti i odgovornosti novinara prema javnosti u zadnje vrijeme postaje samo mrtvo slovo na papiru, upozorili su danas učesnici debate “Etički i profesionalni standardi u novinarstvu” održane u Zenici u organizaciji Kluba novinara Zenica. Novinari i portparoli nekoliko javnih institucija iz Zenice i okoline složili su se da u kršenju etičkog kodeksa prednjače web portali koji u potrazi za senzacijom nemaju obzira prema profesiji. Novinar Adem Mecavica je kazao da su mediji danas industrija u kojoj etički kodeks ne igra bitnu ulogu.

“Etički kodeks bi trebalo prilagoditi današnjem vremenu. Borba je velika na medijskom tržištu i svi podilaze publici. U takvoj situaciji bi trebalo preispitati i etički kodeks”, kazao je Mecavica. Uvodničar radionice Gordana Ristović-Muslija, kazala je da pored borbe za informaciju svaki novinar treba da ne zaboravi pravila profesije i da ne slijedi loše primjere.

“Danas fali poštovanja prema sagovorniku, solidarnosti među novinarima I odgovornosti prema javnosti. Web portali nanose veliku štetu profesiji jer ne poštuju osnovne standarde novinarstva. Zbog njihovog načina rada ponekad se desi da iz naših redakcija vrše pritisak da imamo informacije koje su oni objavili po cijenu kršenja etičkog kodeksa. U takvim situacijama novinar mora raditi po svojoj procjeni i ne pristati na neprofesionalnost”, kazala je Gordana Ristović-Muslija. Aldina Ahmić, portparol MUP-a ZDK, kazala je da u BiH fali kulture dijaloga i da se svaka priča o greškama i odgovornosti personalizira. Dodala je da je najviše neprofesionalizma na portalima.

“Isprostituisan je pojam “interes javnosti”. Pod tim interesom danas spada sve. Koji je interes javnosti? Da li je to objaviti ime djeteta koje je poginulo? Novinari često insistiraju da im kažemo imena i prezimena, a ni porodica nije saznala šta se desilo. Najviše neprofesionalizma ima na portalima i mislim da će tek nastupiti problemi sa online medijima. Portali objavljuju šta hoće, nekad netačne i nepotvrđene informacije, a niko ih ne kontroliše. Dnevno na deset portala vidim moje pogrešne izjave, nemam vremena da ih demantiram”, kazala je Aldina Ahmić. Učesnici skupa su se složili da je neophodno da se mijenja zakonska regulativa vezana za neprofesionalizam u medijima i da novinari ne bi smjeli podleći pritiscima iz redakcija da se ruši etički kodeks kako bi se objavila senzacija, a ne vijest.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest