Zastupnički dom Parlamenta FBiH postupio suprotno Zakonu o Javnom servisu RTV FBiH

Helsinški komitet u Bosni i Hercegovini i Udruženje/udruga BH novinari upozorili su danas Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH da je jučerašnjom odlukom o raspisivanju Javnog konkursa za imenovanje tri člana Upravnog odbora RTV FBiH iz reda bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda, postupio suprotno Zakonu o Javnom servisu RTV FBiH. U pismu upućenom Predstavničkom domu Parlamenta FBiH upozoreno je da je ovom odlukom onemogućen pravičan postupak i u razumnom roku prema Evropskoj konvenciji o zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda.

„Zakon o Javnom servisu RTV FBiH, kada je riječ o izboru članova Upravnog odbora, jasno precizira način izbora i imenovanje članova UO, dok je članom 65. onemogućena politička ovisnost Javnog servisa. Helsinški komitet i BH novinari cijene da su zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH donoseći po drugi put protuzakonitu odluku o raspisivanju konkursa za izbor članova UO, postupili pogrešno jer su odluku o raspisivanju konkursa donijeli kao da je u pitanju konstituirajuća sjednica Upravnog odbora RTV FBiH.“, stoji u pismu.

Helsinški komitet i BH novinari upozoravaju da opisani postupak Zasupničkog doma Parlamenta FBiH predstavlja opasan presedan u kršenju relevantnog zakonodavstva, te negativno utiče na vladavinu prava i stabilnu autonomiju zakona, pri čemu krši njihove principe i načela. Istovremeno, cijeli postupak predstavlja i ozbiljan atak na slobodu govora i nezavisnost medija.

„Zbog toga pozivamo zastupnike ovog zakonodavnog tijela da ponište jučerašnju odluku i postupe u skladu sa Zakonom o RTV FBiH prilikom donošenja odluke o raspisivanju konkursa za izbor članova Upravnog odbora RTV FBiH.“, navodi se u pismu.

pdf

Pismo Parlamentu Federacije


Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest