Osnovan Klub novinara u Mostaru

mostarklubNovinari u Mostaru danas su osnovali Klub novinara Mostar koji će štititi profesiju i zalagati se za slobodu izražavanja i zaštitu prava novinara. Na Osnivačkoj skupštini novinari su za predsjednika Kluba novinara izabrali dugogodišnju novinarku Ceciliju Petrović, a za sekretara kluba Mirsada Behrama, novinara portala StarMo. Članovi Upravnog odbora su novinari: Mijo Kelava, Faruk Kajtaz, Senada Malanović i Ilijana Azinović.

 
Klub novinara Mostar, koji će djelovati u okviru Udruženja/udruge BH novinari, ima  za cilj stvaranje bolje saradnje među novinarima, boljih uslova rada, očuvanje dostojanstva profesije i edukaciju novinara. Novinari Mostara složili su se da u Mostaru postoji mnogo problema sa kojima se suočavaju novinari i da je zbog toga  bitno da se zajedno bore za svoja prava.

Faruk Kajtaz, član Upravnog odbora Udruženja BH novinari kazao je da je udruživanje novina jedini način na koji se mogu rješavati problemi novinara. Cecilija Petrović je kazala da će Klub novinara biti mjesto za sve novinare Mostara i okoline.

„Pokretanje Kluba novinara treba da doprinese boljoj zaštiti novinara i stvaranja solidarnosti među novinarima. Klub će raditi projekte i biti aktivan u lokalnoj sredini ali bit će i mjesto za druženje. U narednom periodu treba da nađemo adekvatan prostor za Klub i opremu“, kazala je ona.

Novinari Mostara su sa današnje Skupštine Kluba novinara uputili podršku svim kolegama u borbi za svoja prava i pozvali sve novinare da postanu članovi Kluba novinara.


Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest