Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuje verbalni napad predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na novinarku Gordanu Katanu, dopisnicu „Oslobođenja“ iz Banjaluke.

Na pres konferenciji održanoj u četvrtak u Palati RS, gospodin Dodik je najgrublje uvredio koleginicu Katanu, kazavši joj da je „ lažljivica koja besramno laže o njemu u svojim kolumnama“ i optuživši je za „političku pristrasnost“. Predsjednik RS je napao novinarku Oslobodjenja samo koji trenutak nakon što je u funkciji predsjednika SNSD potpisao i javnosti predstavio Kodeks ponašanja političkih partija u predizbornoj kampanji i obavezao se na fer i demokratko ponašanje u tom periodu.

Ovo nije prvi slučaj osionog ponašanja kojim Milorad Dodik sprečava novinare i novinarke da u miru i dostojanstveno obavljaju svoj posao, pri tom kršeći osnovne postulate slobode, demokratije i ljudskih prava, ali i rušeći ugled institucije Predsednika RS. Kao predsjednik jedne od vodećih političkih stranaka u BiH, Dodik je napadom na koleginicu Gordanu Katanu, dan uoči početka zvanične predizborne kampanje, jasno stavio do znanja kakav tretman novinari u ovoj zemlji mogu očekivati u narednim danima, kao i to u kojoj mjeri će on lično poštovati kodeks ponašanja političara koji je prihvatio.

U Udruženju BH novinari doživljavamo napad na koleginicu Gordanu Katanu kao napad na cijelu novinarsku zajednicu u BiH, te pozivamo novinare i novinarke da dignu svoj glas protiv bahatog ponašanja Milorada Dodika ali i svakog drugog politčara koji atakuje na slobodu izražavanja i prava novinara. Istovremeno očekujemo od Centralne izborne komisije i međunarodnih organizacije koje nadgledaju političku kampanju za lokalne izbore da javno stanu u zaštitu novinarske profesije, kao i prava svih novinara i novinarki u BiH da slobodno, dostojastveno i bez straha od progona obavljaju svoje novinarske zadatke tokom prediozborne kampanje.

Upravni odbor udruženja/udruge BH novinari


Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest