Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštije osudjuju verbalni napad Fikreta Musića, predsjednika Vlade Kantona Sarajevo na dnevni list Oslobodjenje i uredničku politiku ovog medija. Gospodin Musić je, na okruglom stolu o odnosu policije i medija koji je održan u utorak u Sarajevu, na neargumentiran način i uz iznošenje paušalnih ocjena optužio Oslobodjenje za neprofesionalno izvještavanje o odlukama i radu Vlade Kantona Sarajevo, naglasivši pri tom kako su novinski izvještaji u Oslobodjenju usmjereni na“ rušenje ugleda institucije premijera Kantona Sarajevo“.

Korištenje stručnog skupa posvećenog medijima za obračun sa Oslobodjenjem i njegovim urednicima predstavlja grubi atak na slobodu izražavanja i pravo novinara ove dnevne novine da prikupljaju i objavljuju informacije od interesa za javnost. Izraz je to političke bahatosti premijera Fikreta Musića, koji pokušava spriječiti novinare da slobodno i kritički izvještavaju o svim temama, pa i radu Vlade sarajevskog Kantona i njenog predsjednika osobno.

Podsjećamo premijera Kantona Sarajevo kako kao javni dužnosnik „mora prihvatiti da će biti predmet javnog nadzora i kritike, posebno kroz medije, zbog načina na koji obavlja svoju funkcije, budući da je to neophodno za osiguravanje transparentnosti i odgovornog obavljanja javnih funkcija“, što je jedan od postulata zaštite slobode izražavanja u demokratskim zemljama – članicama Vijeća Evrope u koje spada i BiH. U tom kontekstu pozivamo premijera Musića da, umjesto neargumentiranih kritika na račun Oslobodjenja ili bilo kojeg drugog medija u BiH, kao javni dužnosnik koristiti legitimna sredstva iskazivanja nezadovoljstva i reagiranja na medijske natpse kao što su demanti, žalba Vijeću za štampu i tužba za klevetu. Svako drugo postupnje predstavlja kršenje prava na slobodu izražavanje i politički pritisak na medije i novinare.

Upravni odbor Udruženje/udruge BH novinari


Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest