Osnovan Novinarski klub Doboj

dobojNovinari iz Doboja, Gračanice i Tešnja osnovali su danas Novinarski klub Doboj koji će u okviru Udruženja BH novinara aktivno štititi novinare, slobodu govora i raditi na očuvanju dostojanstva profesije. Na osnivačkoj skupštini Kluba novinara Doboj za predsjednika Kluba novinara izabran je Petar Burger, dopisnik agencije Srna, a za sekretara Kluba izabran je Hasan Čalić, dopisnik Dnevnog avaza. Upravni odbor Kluba novinara činiće novinari i urednici: Rade Tešić, Cvjetko Udovičić, Lidija Žarić, Siniša Simić i Azemina Smailbegović.

Klub novinara Doboj radiće na osnaživanju novinara za proaktivnije djelovanje u zaštiti slobode izražavanja i promovisanju prava i odgovornosti novinara u lokalnoj sredini. Takođe, uspostaviće dijalog sa organizacijama civilnog društva i lokalnim vlastima o različitim pitanjima od značaja za razvoj demokratskog okruženja za rad medija i novinara u lokalnoj zajednici. Novinari Doboja istakli su da će Klub novinara postati i mjesto druženja novinara što je bilo potrebno ovoj regiji. “Klub novinara će biti mjesto koje će okupljati novinare kako bi se družili i razmijenili informacije, ali i zajednički borili za svoja prava. Klub će biti opremljen potrebnom opremom kako bi novinari ovaj prostor mogli aktivno korisiti”, kazao je novinar Rade Tešić, koji je i član Upravnog Odbora Udruženja BHN.

Miralem Begić, dopisnik Oslobođenja, kazao je da je velika stvar kada novinari imaju iza sebe nekog ko će ih štiti. “Novinari su na udaru svugdje. Veoma je bitno da Udruženje novinara stoji iza nas”, kazao je Begić. Na skupu se novinarima obratio i Obren Petrović, gradonačelnik Doboja. “Ja podržavam slobodno novinarstvo i novinare.Ovaj klub će sigurno biti od pomoći novinarima, a mi ćemo pomoći da se stvore uslovi za rad u Klubu”, kazao je gradonačelnik Petrović. Klub novinara Doboj nalazi se u Ulici Svetog Save pored Američkog kulturnog centra Doboj.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest