Osnovan Klub novinara Srebrenica

srebrenicaklubNovinari regije Birač juče su u Srebrenici pokrenuli Novinarski klub Srebrenica i izabrali rukovodstvo i Upravni odbor Kluba novinara koji će djelovati u okviru Udruženja/udruge BH novinari. Na osnivačkoj skupštini za predsjednika Kluba novinara izabran je Sakib Smajlović, direktor Radio Srebrenice, a za sekretara Kluba Sadik Salimović, novinar Radija Slobodna Evropa i “Prijatelji Srebrenice”. Upravni odbor Kluba novinara činiće novinari i urednici: Zorana Petković, Slađana Brajović, Miro Pejić i Dejan Petrović, dok će novinari iz Bratunca izabrati svog predstavnika u UO u narednih par dana.

Klub novinara Srebrenica imaće za cilj stvaranje boljih uslova rada za novinare, očuvanje dostojanstva profesije i promociju interesa novinara. Novinari Srebrenice su se složili da u ovom gradu i okolnim mjestima postoji mnogo problema sa kojima se suočavaju novinari i mediji i da je zbog toga bitno da se zajedno bore za svoja prava. Novinari su istakli da je u Regiji Birač prioritet pokretanje novine i  pomaganje  radio stanica koje su u teškoj materijalnoj situaciji.

“Regija Birač je imala svoju novinu u jednom periodu i tad se pokazalo koliko je jedan takav medij za koji pišu svi novinari Regije Birač bitan za ovu sredinu. Ponovno pokretanje takvog lista bilo bi od višestruke koristi”, kazao je Sadik Salimović. Miro Pejić, novinar agencije Srna, kazao je da očekuje od Kluba novinara Srebrenica i Udruženja BH novinari da se aktivno stave u zaštitu radnih prava novinara i slobode izražavanja.

“Novinari u Srebrenici i okolini imaju dosta problema i zbog toga očekujem da će se napokon novinari dobiti kvalitetniju zaštitu i uslugu. Novinari često podležu pritiscima i vrijeme je da budu hrabriji”, kazao je Pejić. Sadik Smajlović je kazao da će Klub novinara Srebrenica biti mjesto za druženje novinara, ali da će udruženi lakše i kvalitetnije ostvarivati svoja prava.

Dvadesetak novinara u Srebrenici je juče pozdravio i zamjenik načelnika Srebrenice Svetozar Mitrović. “Srebrenica ima jako dobre novinare i mi smo im na usluzi. Opština pomaže RTV Srebrenica koji jako dobro radi. Želim vam uspješan rad”, poručio je Mitrović. Klub Novinara Srebrenice dobiće svoju kancelariju u Domu Kulture Srebrenica.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest