Dunja Mijatović, predstavnica OSCE-a za slobodu medija, danas je oštro osudila brutalni napad na Šteficu Galić, glavnu i odgovornu urednicu internet portala Tacno.net.

Štefica Galić je napadnuta 18. jula u kasnim večernjim satima na povratku kući u Ljubuškom, gradiću na jugu Bosne i Hercegovine. Novinarka je nakon zadobijenih povreda zatražila pomoć u Domu zdravlja.

“Napad na Šteficu Galić je apsolutno neprihvatljiv i treba biti najstrošrije osuden i to ne samo od strane zvaničnih organa vlasti nego i društva u cjelini”, kazala je Mijatović.

Novinarka Galić, kao i njen pokojni suprug Nedjeljko Galić, poznati su po humanitarnom angažmanu za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini kada su pomogli stotinama Bošnjaka da napuste Ljubuški. Početkom ove sedmice u Ljubuškom, premijerno je prikazan dokumentarni film o njihovim aktivnostima tokom rata. Prikazivanje su pratili oštri protesti, a mediji su izvjestili da je napadač bio među demonstrantima.

“Naročito sam zabrinuta reakcijom policije, koja ovaj incident smatra “lakšom povredom javnog reda i mira”, a ne teškim napadom na slobodu govora i sigurnost novinara. Poučeni iskustvom nedavne bosanskohercegovačke prošlosti ispunjene nasiljem, javni zvaničnici bi trebali oštrije reagovati na ovakvo demonstriranje mržnje i netolerancije”, kazala je Mijatović.

Dunja Mijatović, predstavnica OSCE-a za slobodu medija pozvala je vlasti da hitno istraže slučaj i pruže potpunu zaštitu urednici Štefici Galić i njenoj porodici.


Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest