Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima izražavaju zabrinutost zbog brutalnog fizičkog napada na Šteficu Galić, odgovornu urednicu portala Tačno.net. Štefica Galić je napadnuta na povratku kući, 18.jula u kasnim večernjim satima u Ljubuškom, i tom prilikom su joj nanesene lakše tjelesne povrede.

 

Porazna je činjenica da se napad na urednicu Šteficu Galić desio zbog javno iznesenog mišljenja u vezi sa ratnim događajima iz 1993. godine na području Ljubuškog, a u povodu prikazivanja dokumentarnog filma o njenom suprugu Nedeljku Galiću, nagrađenom za ljudsku hrabrost i pomaganje Bošnjacima tokom ratnih godina u tom dijelu Hercegovine. Dodatnu težinu cijelom ovom događaju daje i činjenica da je napadnuta odgovorna urednica on – line medija, što može imati veoma negativne posljedice da njen budući novinarski angažman.

 

Zaprepašteni smo činjenicom da se sloboda govora, zalaganje za demokratske vrijednosti i ljudskost u ophođenju sa susjedima sankcioniraju brutalnim fizičkim nasiljem, prijetnjama i proganjanjem osobe koja zastupa i javno pomovira takve stavove. Još više zabrinjava činjenica da sprečavanje slobode govora, što nedvojbeno jeste fizički napad na Šteficu Galić, policijski zavaničnici Zapadnohercegovačkog kantona pokušavaju predstvaiti kao „lakši prekršaj protiv reda i mira koji su mediji napuhali”. Takvim ponašanjem policija pokušava minimizirati brutalno gušenje slobode govora, a fizički napad na Šteficu Galić svesti na obični lični izgred i medijske špekulacije.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtjevaju od policije Zapadnohercegovačkog kantona da hitno poduzme sve mjere zaštite odgovorne urednice portala Tačno.net, te pokrene zakonske procedure sankcioniranja osobe ili osoba koje su izvršile napad na Šteficu Galić ili stoje iza ovog čina.

 

Upravni odbor BH Novinari

 

Reakcija OSCE-a


Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest