Održana debata o medijima u Mostaru

mostar29juni2012Novinari u Mostaru iniciraće prijedlog gradskim vlastima za osnivanje javnog medija u Mostaru kako bi grad izašao iz medijske blokade, istaknuto je danas na debati „Mostarski mediji-hronologija najavljene smrt“. Na skupu u Mostaru novinari su kazali da ne postoje mediji koji kvalitetno prate dešavanja u Mostaru.

„Zbog političke situacije u Mostaru ne postoji javni mediji. Ne postoje elektronski mediji koji prate lokalna dešavanja tako da se teško dolazi do najjednostavnijih gradskih informacija. Na radiju se pušta muzika, a na televiziji sapunice“, kazao je novinar Faruk Kajtaz. Ivica Šimunović kazao je da će globalizacija medija dodatno uništiti lokalne medije.

„Lokalni mediji će postati dopisništva televizija na kojima se emitiraju sapunice i emisije koje nas se ne tiču. Inicijativa za osnivanje javnog medija mora otići u javnost i gradske vlasti“, kazao je on.

Na skupu je inicirano i osnivanje Kluba novinara Mostar koji bi djelovao u okviru Udruženja/udruge BH novinari. Klub novinara imaće za cilj stvaranje boljih uslova rada za novinare i očuvanje dostojanstva profesije. Odbor izabran na skupu u narednom periodu organizovaće skupštinu na kojoj će biti izabrano rukovodstvo kluba i usvojen program rada.

„Novinari se moraju organizovati kako bi se odbranili od samovolje vlasnika medija i raznih drugih pritisaka“, istaknuto je tokom debate. Klub novinara, prema riječima učesnika, trebao bi doprinijeti stvaranju solidarnosti među novinarima kako bi se zajednički borili za svoja prava.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest