Udruženje/udruga BH Novinari i Linija za pomoć novinarima upućuje najoštriji protest takozvanoj “novoj parlamentarnoj većini“ Zastupničkog doma Palamenta Federacije BiH, koja je na jučerašnjoj sjednici potpuno derogirala Zakon o RTV Federacije i nelegalno imenovala tijelo pod nazivom „Privremeni Upravni odbor RTV Federacije BiH“.

Grubo kršenje Zakona o RTV FBiH, koji je ranije usvojio taj isti Parlament, kao i imenovanje novih članova uprave ovog medija mimo svih zakonskih odredbi, konkursnih pravila i važećih parlamentarnih procedura, nezapamćen je akt političkog nasilja nad vrijednostima javnog sistema informisanja. Ovaj čin je istovremeno i demostriranje sile zakonodavne vlasti nad javnim medijem, koji bi, po svojoj misiji, morao biti zaštićen od stranačkih, nacionalnih ili interesa pojedinaca. Nametanje politički podobne uprave u federalnom Javnom servisu, na žalost, predstavlja dugoročno stvaranje haosa i nesigurnosti u svim drugim javnim medijima, počev od općinskog do državnog nivoa vlasti.

Izražavajući duboku zabrinutost nad sudbinom federalne RTV, BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtjevaju od Ustavno – pravne komisije Parlamenta Federacije BiH da hitno zatraži poništenje odluke o nezakonitom imenovanju novih članova uprave Javnog servisa Federacije BiH. Istovremeno, BH novinari i Linija za pomoć novinarima pozivaju raniji UO, menadžment, Sindikat i sve uposlenike RTVFBiH da se suprotstave jučerašnjim odlukama i odbiju ih provesti u praksi, štiteći osnovne principe novinarske profesije i nezavisnosti javnog emitera.

S obzirom na značaj i uticaj RTV Federacije BiH kao i ulogu drugih javnih medija u informiranju građana Bosne i Hercegovine, a imajući u vidu činjenicu da je prije izvjesnog vremena Parlament BiH donio nezakonitu odluku o produženju davno isteklih mandata članovima UO BHRT, Udruženje/ udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtjevaju od Ureda Visokog predstavnika u BiH da hitno zaustavi derogiranje zakona o javnim medijskim servisima i otkloni svaku mogućnost političkih manipulacija javnim informisanjem građana Bosne i Hercegovine.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari


Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest