Udruženje/ udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju verbalni napad predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na novinarku agencije BETA Ljiljanu Kovačević.  Na konferenciji za štampu, održanoj 2. juna 2012. u Palati Republike Srpske, Dodik je novinarku Ljiljanu Kovačević pokušao spriječiti u obavljanju novinarskog posla, ne dozvoljavajući joj da postavi pitanje njegovom gostu, predsjedniku Socijalističke partije Srbije Ivici Dačiću.

Predsjednik Republike Srpske je koleginicu Kovačević  javno nazvao „lažljivicom“ i obratio joj se riječima „šta ćete vi ovdje“,  „brišite odavde“ i „ja sam ovdje domaćin“, čime je na primitivan i grub način povrijedio njeno ljudsko dostojanstvo, profesionalna i građanska prava. Istovremeno, bahatim ponašanjem i uvredama na račun novinarke Ljiljane Kovačević,  Milorad Dodik je degradirao instituciju predsjednika Republike Srpske i narušio ugled javne ustanove u ime koje se obratio novinarima i javnosti.

Podsjećamo javnost i gospodina Milorada Dodika kako nijedan javni zvaničnik, što on kao predsjednik Republike Srpske jeste,  nema pravo ometati i spriječavati novinare/ke u obavljanju novinarskog posla, niti vrijeđati njihova profesionalna i građanska prava. Naprotiv, predstavnici vlasti su, shodno Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima (član 10) i Rezoluciji 1535 Savjeta Evrope, dužni novinarima/kama obezbijede uslove za nesmetan rad, u cilju zaštite slobode izražavanja i prava građana da budu informisani.

Pozivamo novinare i novinarke iz cijele Bosne i Hercegovine da ne sjede poslušno i šuteći na press konferencijama  na kojima javni zvaničnici vrijeđanju njih same ili njihove koleginice i kolege, te de iskažu svoj građanski otpor prema grubim kršenjima prava na dostojanstven i slobodna rad medijskih uposlenika.  O ovom incidentu, koji je atak na cijelu novinarsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, BH novinari i Linija za pomoć novinarima obavijestiće Međunarodnu federaciju novinara ( IFJ), kao i druge domaće i međunarodne organizacije, koje se bave zaštitom  slobode medija i prava novinara.

Upravni odbor BH novinari


Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest