Udruženje/udruga BH Novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju javni protest gospodinu Ivi Bradvici, direktoru kombinata Aluminij, čiji su zaštitari verbalno vrijeđali novinarsku ekipu Dnevnog lista iz Mostara, a potom ih pokušali spriječiti u obavljanju profesionalnog novinarskog zadatka.

Zaštitari Aluminija su u četvrtak 17. maja, uz verbalne uvrede i prijetnje, onemogućili novinaru i foto – reporteru Dnevnog lista ulazak u prostor kombinata i fotografiranje protesta nezadovoljnih radnika, okupljenih pred upravom ovog javnog preduzeća. Također, zaštitari su pokušali zabraniti snimanje fotografija i izvan kruga Aluminija, zbog čega su u pomoć pozvali i policiju.

Zabrana snimanja javnih događaja, verbalno i drugo nasilje nad novinarima i foto-reporterima neprimjeren je atak na slobodu izražavanja i dostojanstvo medijskih uposlenika. Ovo je istovremeno i pokušaj uskraćivanja informacija građanima, koji imaju pravo biti infomirani o svim javnim događajima, a posebno o onima koji se tiču njih samih ili njihovih obespravljenih sugrađana.

Udruženje/udruga BH Novinari i Linija za pomoć novinarima zahtjevaju od direktora Ive Bradvice da hitno uputi javno izvinjenje uredništvu i novinarima Dnevnog lista zbog incidenta koji su napravili njegovi zaštitari, te da ubuduće osigura svim medijima nesmetano izvještavanje o kombinatu Aliminij i prisustvo novinarskih ekipa događajima koji su u vezi sa poslovanjem ovog preduzeća.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari


Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest