Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima izražavaju zabrinutost zbog fizičkog napada na novinarku Brankicu Spasenić, dopisnicu Dnevnog avaza iz Banja Luke, te demoliranja dopisništava Dnevnog avaza i redakcije lista Press RS. Porazna je činjenica da se napad na novinarku Brankicu Spasenić desio na Svjetski dan slobode medija i da je fizičko nasilje nad novinarima u Bosni i Hercegovini još uvijek glavno srestvo obračuna sa sredstvima informisanja.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtjevaju od policije Republike Srpske da hitno istraži ovaj slučaj, utvrdi identitet napadača i poduzme zakonite mjere sankcioniranja napada na redakcije Dnevnog avaza i Pressa RS.

Istovremeno, pozivamo sve gradjane Bosne i Herecegovine da se suzdrže od nasilja prema novinarima, a nezadovoljstvo radom pojedinih medija ili neprofesionalnim postupanjem novinara iskazuju kroz podnošenje žalbi Vijeću za štampu i Regulatornoj agenciji za komunikacije ili korištenjem drugih legalnih mogućnosti sankcioniranja neprofesionalnog novinarstva.

Upravi odbor Udruženja/udruge BH novinari


Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest