Udruženje/udruga BH novinari i Vijeće za Štampu u BiH u saradnji sa Omladinskom novinskom asocijacijom (ONA) i Asocijacijom srednjoškolaca u BiH, kampanjom „Osvoji slobodu-budi odgovoran” obilježiće 3. maj, Svjetski dan slobode medija u BiH.

Konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljeno istraživanje „Novinarstvo, javno mnjenje i medijske slobode u BiH” održaće se u četvrtak 3.maja u 12 sati u kinu Kriterion. Teme konferencije su: značaj medija u razvoju demokratskog pluralističkog društva u BiH, sloboda medija i odgovornost novinara.

Govornici su: Paul Pasch, direktor Fondacije Friedrich Ebert, Ljiljana Zurovac, izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH, Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja/udruge BH novinari, Denis Hadžić, predsjednik Adocijacija ONA i Peter Josip Bevanda, PR Asocijacije srednjoškolaca u BiH.

Svjetski dan slobode medija biće obilježen i javnom debatom o slobodi medija u Banjaluci i kampanjom u 31 gradu u BiH. Lokalni timovi Omladinske novinske asocijacije i Asocijacije srednjoškolaca u BiH organizovaće info – pultove u gradovima, gdje će gradjanima dijeliti meterijale o slobodu izražavanja i odgovornost novinara, zatim će posjetiti lokalne medija, općinsku administraciju i fakultete žurnalisitke.

U Visokom će biti organizovana debata o temi: “Položaj mladih u medijima i njihove (ne)slobode”, a na gradskom trgu u Bihaću biće upriličeno javno čitanje kolumni o slobodi medija. U akciji će sudjelovati najmanje 400 volontera – srednjoškolaca. Kampanju su finansijski podržali Fondacija Friedrich Ebert i Civil Rights Defenders.

Program obilježavanja 3.maja – Svjetskog dana slobode medija

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest