Otvoren  Klub novinara Banjaluka

klubbanjalukaU Banjaluci je juče u ulici Kralja Petra I Karadjordjevića 109, pred više od 50 novinara, predstavnika nevladinih i stranih organizacija, svečano otvoren Klub novinara Banjaluka.  Klub novinara otvoren je kao organizaciona jedinica Udruženja/udruge BH novinari sa ciljem promovisanja prava i interesa novinara i drugih medijskih uposlenika, te poboljšanja položaja novinara u lokalnoj zajednici. Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, kazao je  da su  novinari napokon dobili mjesto u kojem će se sastajati.

„Novinari Banjaluke su prvi put dobili svoju teritoriju. Klub novinara je potreban Banjaluci kako bi se novinari  kvalitetnije  udružili, razmijenili iskustva, borili se za svoja prava i profesionalni nivo u novinarstvu. Organizovaćemo radionice za novinare, debate, tražićemo popuste za novinare. Nadamo se da će ovo biti dom svih novinara Banjaluke“, kazao je Vukelić.  Novinarka „Press-a“ Snježana Karić, kazala je da je Klub novinara potreban Banjaluci i da bi svi novinari trebali da daju svoj doprinos radu ovoga kluba.

„Trebamo više susreta iz cijele BiH, da se družimo i da se zajedno borimo za naša prava“, kazala je novinarka. Milan  Kovač, student novinarstva iz Banjaluke, očekuje da će Klub raditi na uspostavljanju zaboravljene međunovinarske kolegijalnosti.

„Banjaluci je nedostajao jedan ovakav prostor gdje će novinari moći razmijeniti svoja iskustva i stavove“, kazao je Kovač. Milkica Milojević, predsjednica Udruženja/udruge BH novinari, istakla je da će Klub novinara biti mjesto okupljanja novinara, da će raditi na uspostavljanju solidarnosti među novinarima i stvarati nove kreativne ideje. Dodala je da će se kroz edukaciju i bolju organizovanost novinara lakše ostvarivati radna prava novinara i drugih medijskih djelatnika.

Prije otvorenja Kluba novinara  Udruženje/udruga BH novinari  i Klub novinara Banjaluka   organizovali su debatu  „Novinari kao radnici-položaj novinara i drugih medijskih profesionalaca u radnom odnosu i na tržištu rada”. Tokom debate istaknuto je da su novinari u veoma teškom položaju, da se ne poštuju radna prava novinara i da se ne sprovode zakoni koji bi zaštitili novinare. Sekul Popović, predsjednik Sindikata medija i grafičkih radnika RS, kazao je da se skoro u svim medijima krše novinarska prava.

„Svugdje caruje siva ekonomija i rad na crno. Postoje razne inspekcije i agencije koje znaju šta se dešava u medijima ali ne reaguju“, kazao je Sekulić.  Učesnici debate složili su se da su za loš položaj novinara zaslužni i sami novinari zbog svoje pasivnosti.

„Živimo u carstvu bezakonja. Kako da uz pristanak budeš šikaniran zbog male bjedne plate. To je pitanje lične hrabrosti. Ovdje strah funkcioniše savršeno. Sve dok se novinari ne počnu buniti i boriti za svoja prava situacija se neće promijeniti“, kazao je novinar Mladen Krsmanović.  Na kraju debate svi novinari su pozvani da se organizuju i kroz udruživanje u sindikate  bore za svoja prava.


Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest