Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima izražavaju zabrinutost zbog učestalih verbalnih napada na novinare i novinarke u javnim istupima, publikovanim medijskim tekstovima ili reakcijama na konkretne novinarske tekstove, a koji dolaze od predstvanika različitih oblasti javnog i društvenog života Bosne i Hercegovine. Porazna je činjenica da neprimjerene kvalifikacije, personalne uvrede i omalovažavanje vrijednosti novinarske profesije i samih novinara na jednak način dolaze iz akademskih, umjetničkih, političkih, vjerskih, estradnih i medijskih krugova, što ovoj pojavi daje posebnu težinu. Korištenje jezika ulice i gotovo iste, nipodaštavajuće terminologije postalo je uobičajeno u obraćanju novinarima i medijima, a svaki pokušaj medijske kritike postaje motiv za hajku, odstrel ili druge oblike javnog linča medijskih uposlenika.

Posebno je zabrinjavajuće to što su meta napada najčešće novinarke, koje su zbog svoga spola ili nacionalnosti izložene najokrutnijim oblicima diskriminacije i muškog šovinizma. Poslednji takav primjer je vrijeđane novinarke Maje Radević, novinarke Slobodne Bosne, od strane estradnog menadžera Faruka Drine. Na vulgaran i primitivan način menadžer Drina je pokušao dovesti u pitanje ljudske i novinarske vrijednosti Maje Radević, samo zbog toga što je kritički pisala o kvaliteti koncerta Gorana Bregovića održanog nedavno u Sarajevu. Također, sa stranica Dnevnog avaza, čiji je vlasnik Fahrudin Radončić, predsjednik stranke SBBBiH, u dužem vremenskom periodu publikovani su uvredljivi i činjenično neutemljelni tekstovi o Duški Jurišić, urednici magazina Dani i Vildani Selimbegović, glavnoj i odgovornoj urednici Oslobodjenja.

Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima pozivaju vlasnike medija i urednike na solidarnost i medijski bojkot javnih ličnosti koje na neprimjeren način komuniciraju sa novinarima i novinarkama, te da odbiju objaviti svako reagiranje koje sadrži uvredljive kvalifikacije na račun njihovih koleginica i kolega. Istovremeno, tražimo od ženskih udruga i organizacija za zaštitu ljudskih prava da dignu svoj glas protiv verbalnog nasilja nad novinarima i novinarkama.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest