Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuje javni protest reditelju Harisu Pašoviću zbog verbalnih uvreda na račun novinarke Edite Gorinjac, novinarke portala Sarajevo X.

Haris Pašović, reditelj i jedan od organizatora obilježavanja 20. godišnjice opsade Sarajeva, neprimjerenim riječnikom i uvredama obrušio se prošle sedmice na novinarku Editu Gorinjac, zbog toga što je napisala kako umjetnički dio obilježavanja godišnjice opsade Sarajeva i video materijali pripremljeni tim povodom, nisu originalna Pašovićeva djela, već ideje posuđene sa ranijih komemorativnih skupova organiziranih širom svijeta. Izjave reditelja Pašovića u vezi sa događajima planiranim za 6. april i njegovi komentari na optužbe za plagijat tuđih ideja uredno su i profesionalno publikovani na portalu Sarajevo X. Uprkos tome, Pašović se ipak obrušio na novinarku, „časteći“ je epitetima neuke i nekompetentne da prosudjuje umjetnička djela, te kvalifikujući je osobom koja je dio „uvježbane srpske nacionalističke propagande“.

Optuživanje novinarke Edite Gorinjac za kolaboraciju sa velikosrpskom propagandom i negiranje njenih profesionalnih i ljudskih kvaliteta, samo zbog toga što je kritički pisala o Pašovićevom „posuđivanju tuđih ideja“, predstavalja najgrublji oblik kršenja prava na slobodu izražavanja i pokušaj zatomljavanja javne kritike o aktualnim događajima i pojavama. Istovremeno, napad Harisa Pašovića na novinarku nepimjereno je javno demonstratiranje vlastite povrijeđenosti, na koju reditelj ima pravo, ali nema pravo njome mahati kako bi diskvalifikovao novinarku, njen profesionalni dignitet i ugled medija za koji radi.

Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima podržavaju odluku uredništva portala Sarajevo X da ne objavi pismo Harisa Pašovića, budući da njegovo pismo obiluje personalnim uvredama, a ne sadrži niti jednu činjenicu ili navod koji bi mogli demanatirati tekstove publikovane na ovom portalu iz pera novinarke Edite Gorinjac.

Upravi odbor Udruženja/udruge BH novinari 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest