Konferencija „Mediji u ratu i miru: Možemo li bolje? koja će okupiti više od stotinu ratnih dopisnika i drugih novinara iz cijelog svijeta, biće održana 6. aprila u sarajevskom hotelu Holiday Inn povodom 20 godina od početka opsade Sarajeva.

Skupu će prisustvovati strani novinari-ratni izvještači iz opkoljenog Sarajeva i drugih ratnih zona kako bi razmijenili iskustva, diskutovali o medijima u ratu, prisjetili se teških dana tokom opsade Sarajeva i drugih bh. gradova. Prisustvo je potvrdilo i 10 novinara iz Libana i više od 50 novinara i fotoreportera iz BiH koji su izvještavali iz Sarajeva i drugih dijelova BiH u periodu od 1992.-1995. godine.

Teme o kojima će se raspravljati tokom konferencije su: mediji, nekad i sad; mediji u ratu: istina, laži i propaganda; poslije rata-razjedinjeni glasovi, istina i laži; lekcije koje treba naučiti-iskustva iz drugih područja; političari, novinari, vlasnici i javnost. Tokom konferencije očekuju se mnoge zanimljive diskusije o ulozi ratnih reportera i medija u ratu, ali i preporuke kako prevazići probleme sa kojima se novinari i mediji suočavaju u ratnim okolnostima. Konferenciju organizuju APF Fondacija i Vijeće Evrope u suradnji sa Vijećem za štampu i Udruženjem/Udrugom BH Novinari, uz veliku podršku Irske vlade.


Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest