Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima izražavaju zaprepaštenost oslobađanjem od odgovornosti osobe koja je fizički napala i ozlijedila novinara Nevresa Dedića, novinara Dnevnog lista iz Mostara. U prvostepenoj presudi Općinskog suda u Čapljini, napadač Stanko Šutalo je oslobođen odgovornosti za fizički napad na novinara, iako je u sudskom postupku nedvojbeno utvrđeno da je novinar Nevres Dedić napadnut i ozlijeđen tokom obavljanja novinarskog zadatka. U presudi čapljinskog suda se navodi kako „nije dokazano“ da je napadač bio Stanko Šutalo, iako se napad desio naočigled policajaca Policijske uprave Hercegovačko – neretvanskog kantona, ali koji su na sudjenju odbili identifikovati okrivljenog Šutala kao napadača.

Podsjećamo, Nevres Dedić je napadnut na zadatku 21. septembru 2010, dok je pokušavao snimiti rad policajaca i pretres jednog trgovačkog objekta u Stocu u policijskoj akciji „Taksa“. Iako se prethodno legitimisao i upoznao policajce sa profesionalnim namjerama, na njega je grubo nasrnuo mještanin Stanko Šutalo, čija je kuća bila predmet pretresa. Tom prilikom Šutalo je nanio tjelesne ozljede novinaru Dediću i oštetio profesionalnu novinarsku opremu, a policajci su mirno posmatrali cijeli događaj.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima izražavaju zabrinutost zbog odluke policajaca Policijske uprave Herecegovačko – neretvanskog kantona da od suda sakriju istinu i po drugi put nanesu štetu kolegi Nevresu Dediću. Prešućivanjem očiglednih činjenica sa mjesta događaja, policajci su zaštitili napadača, od ranije poznatog organima gonjenja, a nisu pomogli žrtvi – novinaru koji je fizički napadnut na radnom zadatku. Žalosno je saznanje da policajci, čija je Ustavna zadaća zaštita sigurnosti svih građana, uključujući i novinare,   pred sudom ne smiju ili ne žele reći istinu, iako su znali da će takvo ponašanje direktno uticati na pravednost suđenja i dovesti novinara u nepovoljna položaj u odnosu na druge građane u postupku dostupnosti pravde.

Presuda suda u Čapljini predstavlja veoma lošu poruku za sve novinare u BiH koji putem suda pokušavaju dokazati istinu i spriječiti svaki oblik nasilja i nepravdi koje im se svakodnevno nanose. Sa druge strane, ovo je ohrabrenje nasilnicima iz različitih društvenih miljea – političkog, javnog ili kriminalnog, kako nekažnjeno mogu napadati novinare, ozlijeđivati ih ili poduzemati druge mjere u sprečavanju slobode informisanja.

Udruženje/udruga BH novinari daje punu podršku kolegi Nevresu Dediću i ohrabruje ga u nastojanju da dokaže krivicu nasilnika Stanka Šutala u drugostepenom sudskom postupku. Konkretna pravna i stručna podrška kolegi Dediću biće nastavljena kroz djelovanje advokata Linije za pomoć novinarima.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari  

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest