“Ako ima imalo morala, Darjan Babić bi se trebao prestati baviti novinarstvom, a Federalni parlament trebao bi za tražiti ostavke direktora i urednika Federalne televizije”, rekla je Borka Rudić iz Udruženja BH novinari nakon što su mediji u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj prenijeli snimak razgovora novina ra FTV-a Darjana Babića i predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije:

Lagumdžija – Kakav si mi ti?
Babić – Ni je loše. Kod Vas?
Evo sad odoh, idem da pravim.
Lagumdžija – Sve imaš.
Babić – Imam, imam.
Lagumdžija – Sve imaš.
Državni udar.
Babić – Apsolutno.
Lagumdžija – Samo što je nasjeo na potkusurivanje. Nismo se
pojavili. Pošto će se sastati s HNS-om, mene nema.
Babić – Apsolutno, apsolutno.
Lagumdžija – Ili pošto je Milanoviću bila zamjenica ministra, stvarno je red da bude zamjenik. I eto tako…
Babić – Vidimo se. Hvala Vam.

Prilog u centralnom Dnevniku Federalne televizije te noći prošle sedmice izgledao je u skladu sa razgovorom. Nakon što je postao jedan od “hitova” internet portala i prenesen u Dnevniku Hrvatske televizije, te izazvao ogroman broj negativnih reakcija, redakcija Informativnog programa je u Dnevniku FTV-a u 19:30 u utorak, 6. februara, pravdala novinara Babića i najavila hajku na Borku Rudić, generalnog sekretara Udruženja BH Novinari.

Nesporno je da se zbog pljačke pola miliona maraka sudi Aidi Poričanin-Duraković, nekadašnjoj uposlenici udruženja BH Novinari. Suđenje je počelo prije tri godine. Federalna televizija sada otvoreno kriminalizira Borku Rudić, koja bi u te tri godine da postoje bilo kakve indicije o krivici, bila saslušana kao osumnjičena u istražnom postupku. Ali kako najavljuje FTV “ne znači da istrage neće biti”. Novinari Federalne televizije su prije nekoliko mjeseci u Konjicu istraživali ratnu ulogu Borke Rudić, pokušavajući naći inkriminirajuće elemente. Istovremeno je Dnevni Avaz nastavio hajku protiv Amarilda
Gutića, novinara BHRT-a, koji je u više navrata prozivao vlasnika Avaza i lidera SBB-a Fahrudina Radončića za sumnjive poslove. Prvo je najavljivao otkaz Gutiću zbog neadekvatne stručne spreme, a u srijedu, 7. marta sa stranica Avaza uslijedile su monstruozne optužbe za prikrivanje ratnog zločina u Zenici. Možda vlasnik Avaza može da radi šta hoće, jer je riječ o privatnoj svojini. Ali sigurno je da ne može do kad hoće, jer će sudovi i tužilaštva, htjeli ne htjeli, morati pokrenuti postupak – ako ne istragu protiv Amarilda Gutića, onda sasvim sigurno postupak zbog klevete. “Tužit ću vlasnika Dnevnog avaza Fahrudina Radončića”, rekao je za Dane Amarildo Gutić. Kad je riječ o Federalnoj radioteleviziji, javnosti je jasno da je robinhudovska misija, kako ju je svojevremeno nazvao Hamza Bakšić, a među rijetkima branila Borka Rudić, odavno završena.

Perjanice ove TV kuće uživaju u svim uredničkim i direktorskim beneficijama, dok su suprugama osigurali zaposlenja u federalnoj i državnoj administraciji. Sve – po zakonu,  što bi rekao Nedžad Branković. “Pucajte, ja još uvijek držim čas”, rekao je svoje vremeno Bakir Hadžiomerović. Lagumdžija: “Kakav si mi ti?” Hadžiomerović: “Nije loše. Kod Tebe? Evo sad odoh, idem da pucam!” (D.J.)

 

(Preuzeto iz Dana)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest