Projekat Legal Leaks, koji provode Access Info i N-ost (Network for Reporting on Eastern Europe) u saradnji sa nevladinim organizacijama iz regije, ima za cilj poticanje novinara iz BiH, Hrvatske i Srbije na korištenje zakona o slobodi pristupa informacijama kao integralnog dijela svog rada. Detaljne informacije o samom Legal Leaks projektu mogu se pronaći na stranici www.legalleaks.info. Sastavni dio projekta je regionalni trening pod nazivom „Sloboda informacija: osnaživanje novinarstva“, koji će se održati 28-30.03. u Zagrebu. Trening će dati smjernice o tome kako podnijeti zahtjev za pristup informacijama i doprinijeti zaštiti medijskih sloboda kroz tehnike kojima novinari mogu zaštititi sigurnost svojih podataka i povjerljivih izvora informacija.

Ovim putem pozivamo zainteresovane novinare da uzmu učešće u treningu i popunjeni obrazac iz priloga dostave na adresu [email protected] najkasnije do 29.02. Troškove puta i smještaja snosi organizator, a 20 predviđenih učesnika iz BiH bit će odabrani prema sljedećim kriterijima:

– Kvaliteta i potpunost prijave;

– Zainteresiranost za novinarstvo koje se temelji na statističkoj obradi podataka (data journalism) i međunarodna istraživanja je prednost;

– Usmjerenost na ljudska prava i/ili prokazivanje nedjela i korupcije, i/ili društvenih i financijskih problema također je prednost.

Napomena: poželjno je popuniti prijavni obrazac na engleskom jeziku, ali slanje obrasca na maternjem jeziku neće diskvalifikovati kandidate.

 

Prijavni obrazac

Application form

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest