Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari najoštrije odbacije pokušaj gospodina Muhameda Budimlića, ministra unutarnjih poslova u Vladi Kantona Sarajevo, da diskredituje ovo udruženje i navode iz saopćenja u kojem su branili pravo urednika  Slobodne Bosne da kritički pišu o imovinskom kartonu i postupcima  aktualnog ministra policije.  

Organizovanje press konferencije za obračun sa jednim novinarskim udruženjem i tekstom u magazinu Slobodna Bosna događaj je bez presedana u javnom prostoru BiH i demagoški pokušaj ministra da se  odbrani  tzv. principijelnim pokretanjem istrage  protiv sebe samog. Ministar Budimlić javnosti nije ponudio na uvid dokumente niti bilo koji drugi dokaz koji bi mogli demantirati novinarske natpise. To bi bilo prirodno s obzirom na općeprihvaćene standarde morala i postupanja javno odgovornih  dužnosnika, na koje se ministar poziva, već se sakrio iza nalaza buduće istrage u institucijama  kojima i sam djelomično rukovodi. Ministar Budimlić nije također iskoristio ni druga demokratska i zakonska sredstva za demantiranje navoda udruge BH novinari i onih iz  Slobodne Bosne, na način da je poslao demanti, podnio tužbu za klevetu ili žalbu Vijeću za štampu. Naprotiv, zloupotrijebio je institut javnog obraćanja kako bi iz ministarske pozicije  poslao jasnu poruku novinarima i medijima: Nećete vi novinari mene istraživati i o meni pisati, učiniću to ja sam!

Dovođenje u isti kontekst novinarskog istraživanja i kritičkog pisanja o javnim osobama sa rezultatima regularnih policijskih istraga, što je jučer pokuša učiniti ministar Muhamed Budimlić, opasna je zamjena teza usmjerena na gušenje slobode istraživačkog novinarstva i zatomljavanja bilo kakve kritike javnih dužnosnika, posebno sadašnje garniture na vlasti u Sarajevskom kantonu.  Udruženje /udruga BH novinari će se i dalje snažno suprotstavljati ovakvim i drugim oblicima gušenja medijskih sloboda, koristeći postojeća legitimna sredstva i uprkos političkim pritiscima  i osporavanjima.

Upravni odbor BH novinari


Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest