Održan IN House trening u Čapljini

capljina“Lokalne radio stanice-javni medij u službi građana ili sredstvo manipulacije u rukama lokalne vlasti”, bila je tema In House treninga za novinare održanog danas u Čapljini u organizaciji Udruženja/udruge BH novinari u suradnji sa Radijem Čapljina. Sudionicima radionice o problemima i položaju lokalnih radio stanica govorio je dugogodišnji novinar i urednik Budo Vukobrat i Ivanka Džajić, direktorica i urednica Radija Čapljina.  

Oni su istakli da bi lokalni  javni mediji trebali  biti slobodni i neovisni, da izvještavaju bez cenzure i objektivno, da budu mediji kojima se vjeruje ali da taj put nije jednostavan. Finansijska zavisnost od lokalnih centara moći i slabe marketinške mogućnosti su glavne prepreke sa kojima se lokalne radio stanice svakodnevno susreću. Naglašeno je da je odnos osnivača, lokalnih vlasti, prema lokalnim medijima katastrofalan. 

“Politička manipulacija uvijek je prisutna ali neophodno je biti hrabar i uporan u profesionalnosti i što je najvažnije, dobiti podršku i povjerenje građana koji će uvijek biti uz vas. Vlast bira direktore ali njima se treba usprotiviti kada je potrebno”, kazala je Ivanka Džajić. Vukobrat je kazao da se ni privatne radio stanice ne zamjeraju moćnicima zbog mogućih problema sa oglašivačima i zanima ih samo lični interes.

“Marketinški kolač je malen, a zubi su sve veći. Kod nas ne postoji profesionalna solidarnost i svako gleda sebe. Jedan od mogućih izlaza za lokalne radio stanice u budućnosti jeste uvezivanje u mrežu “community radija”, kazao je Vukobrat. Tokom radionice novinari su istakli da se nalaze u teškom položaju, mjesecima ne primaju plate, ne uplaćuju im se doprinosi, a velik broj ih radi neprijavljen. Mirsad Behram, novinar portal Star Mo, kazao je da se novinari danas lako prodaju,nemaju zajednički interes i da su vlastima potrebni samo mikrofoni, a ne i novinari. 

Na kraju radionice zaključeno je da je opstanak lokalnih radio stanica u privatizaciji u kojoj će učestvovati i novinari, da se dio TV pretplate usmjeri na lokalne medije i da se novinari bolje organizuju u ostvarivanju svojih prava.


Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest