Održana In House radionica u Prijedoru

prijedorUdruženje/udruga BH novinari u saradnji sa Radijem Free u petak 9.12.2011.  u Prijedoru organizovalo je IN HOUSE radionicu  za novinare “Radna prava novinara i sindikalno udruživanje”. Nepoznavanje vlastitih radnih prava, strah od poslodavaca kao i političke i ekonomske podjele među medijima, razlozi su zbog kojih je kršenje prava novinara postala svakodnevnica.  

Novinari iz Prijedora i okoline su se složili da su prava novinara konstantno ugrožena ali da su za tu situaciju najodgovorniji sami novinari jer se ne bore za svoja prava. Najčešća su kršenja prava vezanih za isplatu plata, uslove rada, dužinu radnog vremena. Značajan problem predstavljaju i neprijavljen ili neadekvatno prijavljen rad.

“Vlasnici medija imaju svoje sindikate preko koji kontrolišu ljude. U većini medija u BiH novinari su pod pritiskom u sindikatima koji ne štite njihova prava.Pristaju na poziciju žrtve. Sve dok se se novinari ne udruže u sindikat koji štiti njihova prava, situacija se neće promijeniti”, kazao je Sekul Popović, predsjednik Sindikata medija i grafičara RS-a. Novinari su kazali da često nisu u situaciji da brane svoja prava u strahu od otkaza ali i da nisu dovoljno obaviješteni o mehanizmima zaštite radnih prava.

Na kraju radionice zaključeno je da je neophodna veća solidarnost među novinarima, da jačaju sindikat koji ih štiti i da se sindikalno organizuju u mediju u kojem rade. Takođe je preloženo da se napravi koordinaciono tijelo u kojem bi bili predstavnici sindikata i novinarskih udruženja kako bi se razmijenile informacije i vršio intenzivniji pritisak na poslodavce i vlasti da poštuju zakone i prava novinara.


Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest