Održana IN House radionica za novinare u Livnu

livnoUdruženje/udruga BH novinari u saradnji sa Radio stanicom “Studio  N” u utorak 6.12.2011.  u Livnu organizovali su In House radionicu  za novinare “Međunarodni i lokalni mehanizmi za zaštitu slobode izražavanja”. Nakon uvodnih izlaganja predavača, učesnici radionice su se složili da su set zakona i propisa koji se tiču slobode govora u BiH često samo formalnost i da se ne provode u praksi. Posebno su ugroženi novinari u lokalnim medijima koji finansijski ovise o lokalnim vlastima.

Međutim, istaknuto je i da većina novinara ne poznaje sve mehanizme za zaštitu slobode izražavanja i da ih ne koriste. Željka Mihaljević, urednica i direktorica Radija Studio N, kazala je da novinari ove radio stanice često doživljavaju pritiske lokalnih vlasti.

“Politički moćnici ne trpe glas kritike. Mi smo nazivani stranim plaćenicima i prozivani za izdaju etnonacionalnih interesa, a jednim letkom 2.000-te godine pozivali su na linč mene i kolege sa radija. Nije jednostavno ali se moraju koristiti svi mehanizmi za zaštitu: inspekcije, Linija za pomoć novinarima, policija. Novinari se moraju informisati od koga da traže pomoć”, kazala je ona.

Novinari iz Livna i okoline kazali su da su spoljni saradnici često robovi medijskih kuća jer su loše plaćeni i nemaju sve potrebne uslove za rad. Na kraju radionice svi učesnici su se složili da je neophodna bolja komunikacija između samih novinara, bolji monitoring medija, ali i da novinari zadrže profesionalizam i da se bore protiv censure i pritisaka. Učesnici su takođe upoznati sa Linijom za pomoć novinarima i pozvani da koriste sve mehanizme zaštite.Predavači na radionici su bili Željka Mihaljević, direktorica Radija Studio N, i Budo Vukobrat, novinar Radija Slobodna Evropa.


Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest