Obnovljivi izvori energije postaju nezaobilazna tema medija

brckoprezentacijaBrčko – Kreditnu liniju za projekte obnovljive energije na Zapadnom balkanu (WeBSEFF program) vrijednu 60 miliona eura juče su novinarima u Brčkom prezentovali predstavnici WeBSEFF programa Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u saradnji sa Udruženjem/udrugom BH novinari. Kreditna linija WebSEFF programa pruža finansiranje do 2 miliona EUR za lokalne kompanije zainteresovane za projekte modernizacije, što rezultira značajnim uštedama energije koje omogućuju kompanijama povrat kreditnog iznosa za manje od pet godina.

Dosta uspješnih kompanija u BiH su već iskoristili ovu ponudu i to im se višestruko vraća. Ulaganja u obnovljivu energiju rezultiraju značajnim uštedama energije, povećanjem profita i zaštitom životne okoline. Koordinatori WeBSEFF programa i novinari Brčko Distrikta istakli su da će obnovljivi izvori energije i uštede energije uskoro postati nezaobilazna tema bh. medija s obzirom na neminovno poskupljenje el. struje i drugih energenata.

“Mediji u BiH do sada su o obnovljivim izvorima energije izvještavali na način da istražuju zbog čega je smijenjen ministar, da li je poskupila struja, ko je pronevjerio novac. Niko ne pita da li ćemo u skoroj budućnosti uopšte imati energije. Kada uđemo u EU el.energija će drastično poskupjeti”, kazala je Lena Bratić, koordinator WeBSEFF programa.

Tokom sastanka sa novinarima predstavnici WeBSEFF programa prezentirali su i konkurs za najbolji novinarski prilog o obnovljivoj energiji. Za najbolje priloge obezbijeđene su novčane nagrade u iznosu od 1.000 i 500 eura. Uslovi su da prilog ima najmanje 200 slova i da bude objavljen do 15. Novembra ove godine. Rok za dostavljanje priloga je 25. novembar 2011. Dodjela nagrada održaće se u decembru 2011. Više informacija o programu možete pronaći na portalu www.webseff.com.


Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest