Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju javni protest gospodinu Muhamedu Budimliću, ministru unutarnjih poslova u Vladi Kantona Sarajevo, zbog pokretanja krivične istrage protiv magazina Slobodna Bosna, koja je u izdanju od 20.10.2011. objavila tekst u vezi sa ministrom Budimlićem i radnjama iza kojih on, navodno, stoji.

Prema informacijma i dokumentima kojima raspolaže uredništvo Slobodne Bosne, a koji su dostavljeni Liniji za pomoć novinarima, ministar Budimlić je naložio sekretaru Ministarstva unutrarnjih poslova Kantona Sarajevo i Upravi policije da pokrenu detaljnu istragu o novinskom tekstu i navodima koji su u njemu izneseni. U dopisu se, među ostalim, navodi kako je istraga pokrenuta u “cilju zaštite zakonitosti rada i ugleda ministarstva…”

Pozivajući se na međunarodne standarde i dokumente kojima se osigurava sloboda izražavanja i neovisan rad medija, koji uključuju pravo javnosti da bude upoznata sa događajima od značaja za građane, posebno kada su akteri tih događaja javni dužnosnici, Udruženje/udruga BH novinari zahtjeva od ministra Budimlića da javnosti odgovori na osnovu kojih zakona je naredio krivičnu istragu protiv Slobodne Bosne i zadužio državno ministarstvo i policijski aparat da provjeravaju novinske sadržaje?

Javnost mora znati odgovor na ovo pitanje, budući da je još 1999. godine ukinuta svaka mogućnost krivičnog postupka protiv novinara zbog medijskih sadržaja, a u zakonski okvir BiH dekriminalizacija klevete je ugrađena daleke 2002. godine, zbog čega se postupak ministra Budimlića može tumačiti nezakonitim i zloupotrebom Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo za njegov lični obračun sa novinarima Slobodne Bosne.

Ovaj postupak je u supotnosti i sa Deklaracijijom Vijeća Evrope o slobodi politčke debate u medijima u kojoj se navodi: „Javni službenici moraju prihvatiti da će biti predmet javnog nadzora i kritike , posebno kroz medije, zbog načina na koji su obavljali ili na koji obavljaju svoje funkcije, jer je ovo neophodno za osiguravanje transparentnosti i odgovornog obavljanja funkcija“.

Smatrajući da je postupkom ministra Muhameda Budimlića na najgrublji način narušena sloboda medijskog izvještavanja, te izvršen politički i institucionalni pritisak na urednike Slobodne Bosne, BH novinari će zatražiti od nadležnih policijskih organa Kantona Sarajevo da odbace zahtjev za krivičnom istragom u ovom slučaju. Isto tako, o pokušaju krivničnog sankcioniranja novinara zbog njihovih tekstova BH novinari će obavijestiti nadležne domaće i medjunarodne organizacije zadužene za slobodu izražavanje, kao i institucije odgovorne za zakonit i transparentan rad policijskih struktura u BiH.

Upravni odbor BH novinari


Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest