Udruženje /Udruga BH novinari poziva Vas na debatu o etičkom kodeksu u novinarstvu.

Pojedini mediji u BiH, pod pritiskom vlasnika ili političkih mentora, u svakodnevnoj tržišnoj borbi za publiku i dobit , krše etički kodeks – skup porfesionalnih moralnih normi koje bi trebale da budu vodilja svakom novinaru. Objavljivanje fotografija mrtvih, samoubica i ubijenih, zadiranje u privatnost bez granica j jezik ulice u nekim bh. medijima postali su uobičajena pojava.

Nerijtko se u informisanju javnosti i u privatnim i u javnim medijima zaboravlja na osnovno pravilo o najmanje dva izvora informacija, ukoliko se podržava određena politička opcija onda nema granica u pohvalama uz obavezno pljuvanje svih drugih. Građani BiH preplavljeni su štampom i emisijama koje svoju popularnost u najvećoj meri temelje na navodnoj neposrednosti i udovoljavanju željama konzumenata informacija.

Raskorak između teorije etičkog kodeksa i njegove primjene u praksi je više nego očigledan. Da Ii je moguće u današnjim uslovima tržišne borbe ostati profesionalan? Da li je moguće izbjeći moralne greške, senzacionalizam i loš ukus? U kojoj mjeri se etički kodeks primjenjuje u praksi?D a li postoji šansa za odgovornije novinarstvo?

Uvodničari: Radoslav Ivanković, direktor Radio Korona iz Trebinja, Ivanka Džajić, direktorica Radio Čapljina,

Hasan Gabela, novinar iz Goražda, Milan Vego, profesor Sveučilišta u Mostaru.

Debata će se održati u petak, 23.09.2011. sa početkom u 13 sati u hotelu Platani u Trebinju.


Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest